Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

MFP deschide un cont tranzitoriu pentru plata impozitului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: mfp, institutii credit, plati, cont tranzitoriu, obligatii bugetare, cont personal

In vederea colectarii veniturilor bugetelor componente ale bugetului general consolidat de la contribuabilii persoane fizice, platitori de impozite, contributii, taxe sau alte venituri bugetare, care sunt clienti ai institutiilor de credit, Ministerul Finantelor Publice (MFP) deschide la aceste institutii de credit, pe baza de conventii incheiate intre parti, un cont tranzitoriu de disponibilitati pe numele MFP.


Contul se deschide la solicitarea institutiilor de credit interesate sa ofere clientilor persoane fizice servicii privind plata fara comision a obligatiilor bugetare, solicitare adresata MFP.

Pana la aceasta data, au incheiat conventii in acest sens cu MFP, urmatoarele institutii de credit: Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Banca Comerciala Feroviara si Romanian International Bank.

In contul tranzitoriu pot fi incasate sume reprezentand impozite, contributii, taxe sau alte venituri ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat, care se achita prin virament de catre clientii institutiei de credit, persoane fizice.

Conturile de venituri bugetare sau de disponibilitati in care contribuabilii persoane fizice pot dispune plati prin contul tranzitoriu sunt prevazute in anexa la conventia incheiata cu institutia de credit.

Pentru achitarea obligatiilor catre bugetul general consolidat platitorii persoane fizice intocmesc un ordin de plata pentru Trezorerie Statului - cont tranzitoriu (OPTT) in care se inscriu obligatoriu urmatoarele informatii:
- numarul ordinului de plata;
- suma de plata;
- numele si prenumele platitorului;
- codul numeric personal al platitorului;
- adresa platitorului;
- codul IBAN al contului platitorului;
- denumirea institutiei de credit initiatoare;
- beneficiarul;
- codul de identificare fiscala al beneficiarului;
- codul IBAN al contului tranzitoriu;
- codul contului de venituri bugetare sau de disponibilitati in care se dispune plata;
- codul numeric personal al contribuabilului, care se completeaza in situatia in care platitorul dispune plati pentru alt contribuabil.

OPTT se completeaza de catre platitori distinct pentru fiecare tip de obligatie bugetara, pe suport hartie, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de MFP, sau pe suport electronic, in functie de termenii si conditiile contractuale convenite cu institutia de credit la care acestia isi au deschise conturile.

Contribuabilii persoane fizice pot utiliza pentru efectuarea platilor catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu atat OPTT, cat si alte instrumente de plata agreate cu institutia de credit, cu conditia ca acestea sa cuprinda toate informatiile obligatorii necesare efectuarii platii prevazute in OPTT si sa respecte instructiunile cu privire la completarea acestora.

Important! Institutiile de credit nu percep comisioane pentru operatiunile de plati dispuse de contribuabili prin contul tranzitoriu.

In contextul preluarii administrarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a contributiilor datorate de persoanele fizice incepand cu 1 iulie 2012 si a obligativitatii efectuarii platilor la trezoreriile la care este arondat platitorul in functie de localitatea de domiciliu, un mijloc eficient de efectuare a platii acestor contributii il constituie utilizarea contului tranzitoriu reglementat prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.801.

*
Baza legala: Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.801/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind informatiile obligatorii care se inscriu in ordinele de plata pentru Trezoreria Statului prin care contribuabilii persoane fizice efectueaza plati catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice si informatiile cuprinse in mesajul electronic de plati care se transmite in sistem informatic de catre institutiile de credit initiatoare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 238/05.04.2011.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "MFP deschide un cont tranzitoriu pentru plata impozitului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016