Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministerul Finantelor amana termenul pentru introducerea caselor de marcat electronice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mai. 2018
Ministerul Finantelor amana termenul pentru introducerea caselor de marcat electronice
Tags: case de marcat electronice, plafon, operatori economici

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a postat in data de 8 mai un proiect de act normativ pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii si prelungirea unui termen prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/2007 privind datoria publica.

Acest proiect prevede amanarea cu trei luni a aplicarii sanctiunii prevazuta de lege pentru nedotarea cu noile aparate de marcat electronice fiscale, pentru a permite operatorilor economici sa achizitioneze, sa fiscalizeze si sa testeze aparatele de marcat cu jurnal electronic.

Prin urmare, in cazul contribuabililor mari sau mijlocii sanctiunea se aplica incepand cu 1 septembrie 2018 in loc de 1 iunie 2018, asa cum prevedea vechiul termen, iar in ceea ce priveste contribuabilii mici, aceasta se aplica de la 1 noiembrie 2018 in loc de 1 august 2018. Dupa expirarea acestor intervale, sanctiunea poate fi aplicata doar pentru faptele savarsite incepand cu 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018, dupa caz.

De asemenea, se amana cu trei luni, pana la 1 noiembrie 2018, aplicarea sanctiunii prevazuta de lege pentru comercializarea de catre distribuitorii autorizati a vechilor aparate de marcat, astfel incat, daca va fi cazul, operatorii economici care isi deschid noi afaceri sau puncte de lucru sa poata achizitiona un aparat de marcat, in caz contrar acestia riscand blocarea activitatii.

In plus, “se prelungeste cu trei luni, pana la data de 31 octombrie 2018, termenul limita pana la care isi mentin valabilitatea avizele/autorizatiile privind distributia aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rola jurnal, termenul in vigoare fiind 31 iulie 2018”, anunta MFP

 In aceasta perioada de gratie, organele de control urmeaza sa realizeze actiuni cu caracter preventiv si de indrumare, in baza art. 151 alin.(4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.


Promovarea acestui act normativ este determinata in principal de:

- intarzierile producatorilor si distribuitorilor in pregatirea prototipurilor de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic si, implicit, de intarzierile in depunerea acestora impreuna cu documentatia aferenta pentru avizare tehnica la Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica;

- procesele de implementare a noilor aparate de marcat, ulterioare avizarii tehnice a prototipurilor, respectiv autorizarea distribuitorilor, productia noilor modele, aprovizionarea distribuitorilor, achizitia aparatelor de marcat si fiscalizarea acestora, care necesita mai mult timp si fac imposibila punerea pe piata a aparatelor de marcat pana la termenele prevazute de lege pentru dotarea operatorilor economici;

- posibilitatea punerii in pericol a activitatii operatorilor economici, in conditiile in care prevederea legala in vigoare le interzice incepand cu 1 iunie, respectiv 1 august, sa utilizeze actualele case de marcat, iar acestia nu pot, din motive care nu le sunt imputabile, sa se doteze cu noile aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic riscand in plus si aplicarea unor sanctiuni drastice.

De asemenea, proiectul de ordonanta de urgenta vizeaza diversificarea canalelor de distributie si flexibilizarea procesului de vanzare a titlurilor de stat emise de MFP pentru populatie prin intermediul unor institutii cu infrastructura si cu retea de acoperire la nivel national.

Astfel, va fi autorizata Compania Nationala Posta Romana in vederea tranzactionarii titlurilor de stat catre populatie, urmand ca, ulterior, sa fie aprobate normele tehnice de aplicare, instructiunile detaliate de vanzare si plata obligatiilor la scadenta pentru aceste titluri de stat, similare cu cele in vigoare pentru unitatile Trezoreriei Statului.

 In anul 2018, MFP va derula o campanie de informare si promovare a emisiunilor planificate. Plafonul indicativ pentru acest an este de aproximativ 4 miliarde de lei. Emisiunile de titluri de stat destinate populatiei in cadrul Programului TEZAUR editia Centenar vor fi emise pe maturitati de termen mediu. Nivelul dobanzii va fi stabilit prin raportare la randamentul titlurilor de stat cotate pe piata interbancara pentru maturitatea respectiva.



Sursa: MFP
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministerul Finantelor amana termenul pentru introducerea caselor de marcat electronice":
Rating:

Nota: 2.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016