Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari CAS aduse de OG nr. 8 din 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: oug nr8/2013, indemnizatii delegare, detasare, diferente de salarii, impozitul pe veniturile din salarii

Redam mai jos cele mai importante modificari aduse de OG nr. 8/2013 privind impozitul pe veniturile din salarii si contributiile sociale aferente acestor venituri.



Extinderea impozitarii indemnizatiei, inclusiv orice alte sume de aceeasi natura, primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii, in sensul ca pana acum se impozitau doar sumele acordate peste limita prevazuta de lege de catre organizatiile nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit.

Includerea in categoria veniturilor din salarii pe langa sumele reprezentand salarii si diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, si a altor sume stabilite in baza hotararilor, respectiv: a dobanzilor acordate in legatura cu acestea si actualizarea acestora cu indicele de inflatie.

Prevederi noi:

Sunt considerate venituri asimilate salariilor si se supun regulilor de impunere pentru veniturile din salarii si:

- indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice;

-sume reprezentand salarii, diferente de salarii, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile; (art. 55 alin. (2) lit. i) si j^1)).

In cazul veniturilor reprezentand salarii, diferente de salarii, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite. (art. 57 alin. (2^2))

>> Limitarea neimpozitarii sumelor primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii, ca indemnizatii si orice sume de aceeasi natura pana la limita prevazuta de lege. Mentinerea tratamentului fiscal aplicabil sumelor primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

Prevederi noi:

Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

- sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.(art. 55 alin. (4) lit. g))

Regimul fiscal al contributiilor sociale pentru indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii (art. 296^4 alin. (1) lit. m) si art. 296^15 lit. g))

* In cazul persoanelor care obtin venituri din salarii, sunt incluse in baza lunar# de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii

>> Indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.

* Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

>> O alta modificare, in ceea ce priveste impozitul pe venit, stipuleaza ca: Regimul fiscal aplicabil veniturilor din dividende se aplica si pentru veniturile considerate dividende, reprezentand sume platite de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia. (art. 67 alin. (1^1.1))

Temei legal: OG nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost publicata in M.O. nr. 54/23.01.2013. Aceste prevederi intra in vigoare la data de 1 februarie 2013.


Sursa: Finante Arges


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari CAS aduse de OG nr. 8 din 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016