Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari in Declaratia 394 de la 1 octombrie. Cum vom proceda?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 27 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: achizitii persoane fizice, declaratia 394, formularul 394, 1 octombrie 2016, venituri neimpozabile

Anumite modificari pentru Formularul 394 se aplica incepand cu data de 1 octombrie 2016. Dezbatem mai jos unele aspecte care tin de aceste modificari prin prisma tratamentului fiscal pe care il aplicam pentru achizitiile de la persoane fizice. Intr-o analiza recenta pe aceasta tema, expertul contabil Irina Dumitrescu a adus mai multe lamuriri.


Astfel, in ce priveste bunurile achizitionate de la persoane fizice, Irina Dumitrescu aminteste ca "Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 2634 stabilesc ca, documentele justificative provenite din tranzactii/operatiuni de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice, pe baza de borderou de achizitie/carnet de comercializare, pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.

De asemenea, expertul explica urmatoarele:

"Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este reglementat de Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.

Pentru achizitia produselor (altele decat produse agricole) de la persoane fizice se intocmeste Borderou de achizitie  si Nota de receptie si constatare de diferente (Cod 14-3-1A).

Pentru platile in numerar se intocmeste Dispozitie de plata catre casierie.

Incepand cu data de 01 octombrie in Formularul 394 in cartusul D. Rezumat declaratie privind operatiuni desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA se vor curpinde si informatii cu privire la natura bunurilor/serviciilor care au fost achizitionate de la persoane fizice, respectiv: cereale si plante tehnice, deseuri feroase si neferoase, masa lemnoasa, terenuri, cladiri, alte bunuri si servicii.

In ceea ce priveste obligatiile de retinere la sursa, conform art. 62 din Codul fiscal sunt venituri neimpozabile:

-  veniturile de orice fel, in bani sau in natura, primite la predarea deseurilor din patrimoniul personal (lit. f)).

- veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare si/sau aurului financiar prevazute la cap. V - Venituri din investitii, precum si altele decat cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – lit. m).

Asupra acestora nu se datoreaza impozit pe venit nici contributii sociale."

Puteti citi AICI analiza integrala.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari in Declaratia 394 de la 1 octombrie. Cum vom proceda?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016