Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari privind administrarea grupului fiscal unic. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 18 Dec. 2017 Exclusiv
Tags: oanaf 3480/2017, grupul fiscal unic, modificarea domiciliului fiscal

Prin OANAF 3480/2017 publicat in Monitorul Oficial nr. 995 din 14/12/2017 au fost aduse modificari si completari Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.006/2016 privind aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Modificarile vizeaza competenta privind administrarea grupului fiscal unic.
 
Conform Codului fiscal este considerat drept grup fiscal unic un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic. grupul de persoane impozabile stabilite in Romania, independente din punct de vedere juridic si aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat drept grup fiscal unic, cu urmatoarele conditii cumulative:
 
a) o persoana impozabila nu poate face parte decat dintr-un singur grup fiscal;
b) optiunea trebuie sa se refere la o perioada de cel putin 2 ani;
c) toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscala.
Grupul fiscal se poate constitui din minimum doua persoane impozabile.
 
In prezent, indiferent de domiciliului fiscal al membrilor grupului fiscal sau incadrarea in categoriile de contribuabili (mari, mijlocii si altii) organul fiscal competent pentru administrarea grupului fiscal unic definit la art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a reprezentantului grupului fiscal unic. Schimbarea domiciliului fiscal al unuia dintre membrii grupului fiscal sau incadrarea in alta categorie de contribuabili (mari, mijlocii si altii) nu atrage modificarea competentei de administrare a obligatiilor fiscale nici pentru respectivul membru, nici pentru alti membri ai respectivului grup fiscal unic. 
 
Conform modificarilor aduse de OANAF 3480/2017, administrarea grupului fiscal unic se face de catre organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a reprezentantului grupului fiscal unic, potrivit art. 1 alin. (1) din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.775/2015 pentru aprobarea unor competente speciale ale organului fiscal central, cu modificarile si completarile ulterioare. In ipoteza in care reprezentantul grupului fiscal unic sau unul dintre membrii grupului sunt considerati contribuabili mijlocii sau mari contribuabili organul fiscal competent pentru administrarea grupului va fi organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor mijlocii, respectiv Directia generala de administrare a marilor contribuabili. 
 
Modificarea domiciliului fiscal al reprezentantului sau al unuia dintre membrii grupului ori incadrarea in alta categorie de contribuabili (mari, mijlocii si altii) atrage, dupa caz, schimbarea competentei de administrare a obligatiilor fiscale ale tuturor membrilor grupului fiscal unic  la noul organ fiscal competent in administrarea reprezentantului grupului.
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari privind administrarea grupului fiscal unic. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016