Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi clarificari privind normele de aplicare a Codului fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 03 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: codul fiscal, norme codul fiscal, clarificari norme, impozitul pe profit

Guvernul a modificat si completat normele metodologice de aplicare a Codului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe venit, contributiile sociale obligatorii si taxa pe valoarea adaugata. Modificarile aduc clarificari si exemple de punere in aplicare a masurilor introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Actul normativ vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte:
 
In ceea ce priveste impozitul pe profit:
 
Se clarifica aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit, in contextul in care s-a stabilit aplicarea acestei masuri pe perioada nedeterminata si s-a extins aplicarea facilitatii si pentru  licente de utilizare a programelor informatice.
 
Normele includ exemple privind alocarea cheltuielilor nedeductibile aferente veniturilor neimpozabile, calculul ponderii veniturilor neimpozabile in totalul veniturilor si stabilirea cheltuielilor de conducere si administrare alocate veniturilor neimpozabile.
 
Referitor la impozitul pe veniturile microintreprinderilor:
 
Precizari privind  aplicarea  de catre microintreprinderi a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Se clarifica sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, in cazul persoanelor juridice române platitoare de impozit pe profit, care la 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 - 500.000 euro, echivalentul in lei, ca urmare a modificarii limitei veniturilor realizate in anul precedent la 500.000 euro;
 
De asemenea, sunt introduse prevederi mai clare legate de mentinerea si dupa 1 februarie 2017 a statutului de platitor de impozit pe profit pentru microintreprinderile, care au optat sa aplice prevederile titlului II din Codul fiscal;
 
Normele contin si precizari care detaliaza modalitatea de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit de catre contribuabilii care devin microintreprinderi incepând cu data de 1 februarie 2017 si opteaza sa plateasca impozit pe profit.
 
Impozit pe venit:
 
Sunt introduse explicitari ale modului de aplicare in cursul unui an a scutirii de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati, pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice române care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
 
Se stabileste un plafon neimpozabil de 450.000 lei in cazul veniturilor realizate din transferul dreptului de proprietate din patrimoniul personal.
 
Se prevede aplicarea deducerii serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament si a primelor de asigurare voluntara de sanatate, in cadrul aceluiasi plafon anual de 400 de euro echivalent in lei.
 
Contributiile sociale obligatorii:
 
S-au facut corelari legislative referitoare la eliminarea plafonului reprezentând valoarea a 5 castiguri salariale medii brute, in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, investitii si alte surse.
in domeniul TVA:
 
Introducerea de dispozitii procedurale cu privire la deducerea TVA de catre persoanele impozabile care se reinregistreaza in scopuri de TVA dupa ce au avut codul de inregistrare anulat, precum si cu privire la emiterea de facturi pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in perioada respectiva, astfel incât beneficiarii sa isi poata exercita la rândul lor dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate de la aceste persoane in perioada in care nu au avut cod de TVA;
 
Modificarea regulilor de ajustare a bazei de impozitare a TVA in cazul neincasarii  contravalorii bunurilor livrate sau a serviciilor prestate ca urmare a reorganizarii sau falimentului beneficiarului, astfel incat aceasta sa sa fie permisa in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotarârea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii;
 
Instituirea de norme procedurale cu privire la aplicarea noului regim special forfetar pentru agricultori, introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2016.
 
Sursa: gov.ro
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi clarificari privind normele de aplicare a Codului fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016