Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi conditii de concurenta pe piata interna | Propunerile Comisiei Europene

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: comisia europeana, concurenta pe piata interna, piata unica, operatori economici

Comisia Europeana a propus reguli noi pentru imbunatatirea sigurantei produselor de consum care circula pe piata unica si pentru intensificarea supravegherii pietei in privinta tuturor produselor nealimentare, inclusiv cele importate din tari terte. Acest lucru va contribui atat la consolidarea protectiei consumatorilor, cat si la crearea unor conditii de concurenta echitabile pentru intreprinderi. Produsele nesigure nu ar trebui sa ajunga la consumatori sau la alti utilizatori, iar o mai buna identificare si trasabilitate a acestora vor reprezenta un progres major care va ajuta la eliminarea lor rapida de pe piata. Odata adoptate de Parlamentul European si de Consiliu, noile reguli vor fi aplicate de autoritatile nationale de supraveghere a pietei din statele membre care vor beneficia de o cooperare consolidata si de instrumente mai bune pentru realizarea de controale.




Cele doua propuneri legislative sunt completate de un plan multianual de supraveghere a pietei, care stabileste 20 de actiuni concrete ce trebuie intreprinse de acum pana in 2015 in scopul unei mai bune supravegheri a pietei in temeiul actualului cadru de reglementare si pana la intrarea in vigoare a noilor reguli.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisarul pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: "Daca vrem sa ne bucuram de toate beneficiile economice ale pietei unice, ne sunt necesare un set de reguli de calitate superioara referitoare la siguranta produselor si un sistem eficace, bine coordonat, la nivelul Uniunii, de punere in aplicare care sa il sustina. O mai buna coordonare a controalelor care vizeaza siguranta produselor, in special la frontierele externe ale UE, va elimina concurenta neloiala din partea operatorilor necinstiti sau care comit infractiuni.”

Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, a declarat: "Consumatorii se asteapta ca produsele de pe piata europeana sa fie sigure. Intreprinderile se asteapta ca schimburile lor comerciale sa se petreaca in conditii echitabile. Autoritatile au nevoie de instrumentele potrivite pentru a actiona in mod eficient. Pachetul de propuneri adoptat de Comisie urmareste sa vina in intampinarea acestor asteptari. Suntem convinsi ca intreprinderile, consumatorii si autoritatile nationale vor avea mult de profitat de pe urma unor reguli clare si coerente care sa guverneze intreaga piata unica, a unei supravegheri mai eficace a pietei si a unei mai bune trasabilitati a produselor.”

Produse mai sigure si o mai buna supraveghere a pietei

Actualmente, regulile Uniunii referitoare la supravegherea pietei si la siguranta produselor de consum sunt fragmentate si raspandite in diverse acte legislative, creandu-se astfel lacune si suprapuneri. Propunerile legislative adoptate de Comisie vor permite o mai buna coerenta cu regulile care reglementeaza identificarea si trasabilitatea produselor de consum si o coordonare mai eficace a felului in care autoritatile verifica produsele si aplica regulile referitoare la siguranta produselor peste tot in Uniunea Europeana.

Principalele modificari introduse sunt:

    Alinierea obligatiilor generale ale operatorilor economici cu scopul de a garanta siguranta tuturor produselor de consum, cu responsabilitati mai clare pentru fabricanti, importatori si distribuitori.

    Instrumente mai eficace pentru consolidarea sigurantei si a altor cerinte referitoare la produse si pentru a lua masuri impotriva produselor periculoase si neconforme din toate sectoarele prin intermediul unui set unic de reguli coerente pentru supravegherea pietei.

    O mai buna trasabilitate a produselor de consum de-a lungul lantului de aprovizionare, care sa permita o reactie rapida si eficace la problemele de siguranta (de exemplu, rechemarile de produse). Pentru ca acest lucru sa fie posibil, fabricantii si importatorii trebuie sa se asigure ca produsele poarta o mentiune a tarii de origine a produsului sau, in cazul in care dimensiunea ori natura produsului nu permite acest lucru, mentiunea respectiva trebuie furnizata pe ambalaj sau intr-un document care insoteste produsul. Pentru produsele fabricate in Uniunea Europeana, mentiunea trebuie sa se refere la Uniune sau la un anumit stat membru. Mentiunea de origine reprezinta un element suplimentar fata de cerintele de baza referitoare la trasabilitate in ceea ce priveste numele si adresa fabricantului. Astfel de informatii pot facilita sarcina autoritatilor de supraveghere a pietei de a stabili legatura produsului cu locul real de fabricatie si fac posibil contactul cu autoritatile din tarile de origine in cadrul cooperarii bilaterale sau multilaterale in privinta sigurantei produselor de consum, in scopul luarii masurilor subsecvente corespunzatoare.

    Crearea unui sistem mai cooperant de supraveghere a pietei pe intreg teritoriul UE.

    Proceduri rationalizate de notificare a produselor periculoase si sinergii intre Sistemul de alerta rapida existent (RAPEX) si Sistemul de informare si comunicare pentru supravegherea pietei (ICSMS).


Cine va beneficia de pe urma schimbarilor si in ce mod?


    Consumatorii - Produse sigure si conforme in intreaga Uniune Europeana, cu un nivel chiar mai ridicat de protectie. Aceasta inseamna un grad mai mare de incredere a consumatorilor in piata interna.

    Fabricantii/Intreprinderile - Reguli mai coerente in toate sectoarele de produse. Aceasta inseamna costuri de conformitate mai reduse pentru intreprinderi, in special pentru cele mici si mijlocii. In plus, o mai buna coordonare a controalelor vizand siguranta produselor inseamna eliminarea concurentei neloiale din partea operatorilor necinstiti sau care comit infractiuni.


Propunerea urmeaza sa fie discutata de catre Parlamentul European si Consiliu. Se estimeaza ca noua legislatie va intra in vigoare in 2015.

Context

Pe piata unica a UE, marfurile circula liber, iar consumatorii si intreprinderile pot cumpara si vinde produse in cele 27 de state membre ale UE si in cele trei tari AELS/SEE, populatia totala fiind de peste 490 de milioane. Regulile UE privitoare la siguranta produselor si supravegherea pietei de catre autoritatile nationale care le sprijina reprezinta baza unei piete unice sigure.

Directiva 87/357/CEE privind produsele care imita alimentele si Directiva 2001/95/CE privind siguranta generala a produselor vor fi inlocuite de un nou Regulament privind siguranta produselor de consum, care reflecta stadiul actual al tehnologiei. Regulile care guverneaza supravegherea pietei, raspandite in mai multe acte legislative, vor fi reunite intr-un singur instrument juridic aplicabil tuturor produselor (nealimentare).

Sursa: Comisia Europeana



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi conditii de concurenta pe piata interna | Propunerile Comisiei Europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016