Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi etichete obligatorii pe care producatorii le vor aplica pe produse

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: etichete, siguranta, produse, lista neagra, non-alimentare, parlamentul european, eticheta, fabricat in

Toate produsele non-alimentare comercializate pe piata unica ar trebui sa aiba eticheta "made in" ("fabricat in"), potrivit celor mai noi declaratii din partea Parlamentului European in votul din data de 15 aprilie 2014.


Acest vot are in vedere propunerile de intarire a sigurantei produselor si regulile de supraveghere a pietei, menite se creeze mai multa protectie a consumatorului in UE. Parlamentul vrea penalizari mai drastice pentru companiile care comercializeaza produse necorespunzatoare sau posibil periculoase.

Etichetarea obligatorie "fabricat in" ar putea imbunatati identificarea sursei bunurilor, intarind protectia consumatorului, au spus deputatii, sustinand propunerea Comisiei Europene ca etichetarea "fabricat in" pentru produsele non-alimentare sa devina obligatorie si nu voluntara, cum este acum. In momentul de fata, pentru aproximativ 10% din bunurile alese de sistemul de alerta RAPEX al UE, originea nu poate fi identificata.

"Acesta reprezinta un mare pas inainte pentru transparenta circuitului produselor, ceea ce este bine pentru consumatori", a spus raportorul Parlamentului pentru siguranta produselor, Christel Schaldemose (S&D, DK). Ea si-a exprimat regretul ca statele membre UE nu au cazut de acord asupra unei pozitii comune din cauza diferendelor pe acest subiect, negocierile pe acest regulament fiind blocate, in detrimentului sigurantei consumatorilor din Europa.

Indicarea tarii de origine

Etichetarea "fabricat in" ar trebui sa se aplice aproape tuturor bunurilor comercializate pe piata interna, cu unele exceptii, cum ar fi medicamentele, a spus Parlamentul. Conform propunerii, producatorii UE ar putea alege daca sa puna eticheta "fabricat in" sau sa numeasca tara lor.


                                                          kitsandbits.com

Pentru bunurile produse in mai multe locuri, "tara de origine" ar fi tara in care a avut loc "cea din urma procesare substantiala, justificata din punct de vedere economic", care a dus la "un nou produs" sau a reprezentat "o etapa importanta a procesului de productie" (conform definitiei din Codul Vamal al UE).

Penalitati mai mari pentru companii

Deputatii vor ca penalitatile sa fie "proportionale si disuasive", tinand cont, de asemenea, de seriozitatea, durata si caracterul intentionat si repetitiv al incalcarii legii, precum si de marimea companiei.

Deputatii propun Comisiei sa stabileasca o lista neagra la nivelul UE cu toate companiile care "au incalcat in mod repetat si intentionat" regulile UE privind siguranta produselor. Ei mai propun si crearea unei baze de date pan-europene privind problemele cauzate de anumite produse consumatorilor.

"Aceasta legislatie este un pas inainte pentru o supraveghere mai puternica, bazata pe riscuri, transeuropeana. O mai buna supraveghere inseamna produse mai sigure pentru cetatenii europeni", a spus raportorul Parlamentului pentru regulamentul privind supravegherea pietei, Sirpa Pietikäinen (PPE, FI).

Ce urmeaza

Parlamentul a votat prima lectura pentru a se asigura ca activitatea depusa in acest mandat poate fi continuata de noul Parlament si utilizata ca baza pentru negocieri viitoare cu statele membre ale UE.

Sursa: Biroul de informare al Parlamentului European in Romania
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi etichete obligatorii pe care producatorii le vor aplica pe produse":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016