Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi masuri de drept penal pentru protectia monedei euro

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: protectie, comisia europeana, moneda euro, bancnote falsificate, zona euro

Comisia Europeana a avansat o propunere de combatere a infractiunilor de falsificare a bancnotelor si monedelor euro. Se estimeaza ca, de la introducerea euro in 2002, falsificarea a provocat daune de cel putin 500 de milioane EUR. Propunerea urmareste sa apere mai bine moneda euro si alte valute impotriva falsificarii, prin masuri de drept penal, respectiv prin consolidarea anchetelor transfrontaliere si prin introducerea unor pedepse minime (inclusiv cu inchisoarea) pentru infractiunile cele mai grave de falsificare. Propunerea va permite de asemenea analizarea falsurilor confiscate in timpul procedurilor judiciare, pentru a facilita depistarea altor falsuri aflate in circulatie.



Vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, a afirmat: "Cetatenii si firmele europene au incredere in autenticitatea bancnotelor si monedelor. insa acest lucru nu este un dat. Euro este a doua valuta mondiala ca importanta si vom lua toate masurile necesare pentru a o feri de atacuri infractionale. Propunerea de astazi ne permite sa intensificam lupta impotriva falsificarii de bani prin sanctiuni penale disuasive si prin eficientizarea procedurilor de ancheta. Falsificarea de bani de catre gruparile criminale organizate submineaza increderea publicului in respectiva moneda si afecteaza semnificativ sectorul public, sectorul privat si cetatenii. Persoanele responsabile nu trebuie sa ramana nepedepsite - este momentul sa acoperim lacunele normative pentru a pune capat falsificarii de bani in Uniunea Europeana."

Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a spus: "Euro se numara printre cele mai valoroase realizari ale UE. Dar, daca nu luptam impreuna pentru a-l proteja, nimeni nu va face acest lucru in locul nostru. O moneda unica pentru 17 tari si 330 de milioane de oameni atrage puternic infractorii. Trebuie asadar sa ne asiguram ca activitatea infractionala nu da roade.O abordare mai armonizata in privinta pedepselor si o mai buna cooperare transfrontaliera ne vor ajuta sa combatem cu severitate falsificarea de bani."
        

Directiva, care este o initiativa comuna a vicepresedintilor Reding si Rehn si a comisarului Šemeta, va impune statelor membre sa puna la dispozitia organelor de ancheta instrumente eficace de depistare a cazurilor de falsificare, echivalente cu instrumentele utilizate in combaterea crimei organizate si a altor activitati infractionale grave. Comisia propune introducerea unei pedepse minime cu inchisoarea de sase luni pentru cazurile grave de productie si distributie de valuta falsificata si, de asemenea, introducerea unei pedepse maxime cu inchisoarea de minimum opt ani pentru infractiunea de distributie (pedeapsa care se aplica deja pentru infractiunea de productie, conform deciziei-cadru a Consiliului - Council Framework Decision 2000/383/JHA ). Astfel, moneda euro va fi mai bine protejata, infractiunile de falsificare vor fi si mai mult descurajate pe teritoriul Uniunii si cooperarea dintre autoritatile judiciare se va imbunatati, permitând prinderea falsificatorilor.

Directiva va impune de asemenea statelor membre sa asigure ca centrele nationale de analiza si de analiza a monedei au capacitatea de a analiza falsurile in timpul procedurilor judiciare, pentru a permite depistarea altor falsuri aflate in circulatie.

Sursa: Comisia Europeana


    
Context

Valoarea totala a bancnotelor euro aflate in circulatie in intreaga lume este de aproximativ 913 miliarde euro, iar cea a monedelor este de 16 miliarde de euro.

Gruparile infractionale care se ocupa cu falsificarea de bani vizeaza in continuare moneda euro si alte monede. De la introducerea euro in 2002, falsificarea acestei monede a provocat pagube financiare de cel putin 500 de milioane EUR,situatie ilustrata de confiscarea unui volum important de bancnote si monede euro falsificate si de desfiintarea tipografiilor si atelierelor clandestine aflate in interiorul si in afara Uniunii Europene.Bilantul acestei situatii indica faptul ca masurile care se aplica in prezent impotriva falsificarii de bani sunt insuficiente si ca este necesar sa se actioneze la nivel european pentru imbunatatirea protectiei euro.in a doua jumatate a anului 2012, au fost retrase din circulatie 280 000 de bancnote euro false.

Conform ultimelor statistici ale Bancii Centrale Europene, bancnotele de 20 si de 50 de euro sunt cele mai falsificate. Majoritatea (97,5%) falsurilor recuperate in a doua jumatate a anului 2012 au fost depistate in tari din zona euro, doar aproximativ 2% in state membre ale UE din afara zonei euro si 0,5% in alte parti ale lumii.

Propunerea de directiva are ca temei si urmeaza sa inlocuiasca Decizia-cadru a Consiliului 2000/383/JHA privind crestere protectiei, prin sanctiuni penale si de alta natura, impotriva falsificarii legate de introducerea euro.Directiva mentine majoritatea dispozitiilor deciziei-cadru, preluând (intocmai) definitiile infractiunilor, si tine cont de elementele noi introduse de Tratatul de la Lisabona, care a consolidat capacitatea UE de combatere a fraudei, conferindu-i competenta de a formula texte de lege in domeniul dreptului penal.Potrivit Conventiei internationale din 1929 pentru represiunea falsificatorilor de monede (Conventia de la Geneva), imbunatatirea protectiei monedei euro trebuie sa se aplice si altor monede.Directiva suplimenteaza prevederile Conventiei de la Geneva si faciliteaza aplicarea acesteia in Uniunea Europeana.

La 10 ianuarie 2013, Banca Centrala Europeana a prezentat noua bancnota de 5 EUR.Bancnota de 5 EUR este prima bancnota din seria Europa care va fi introdusa, urmând a fi emisa la 2 mai 2013 in toata zona euro. De la intrarea in circulatie in 2002, bancnotele si monedele euro au devenit un simbol vizibil al integrarii europene.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi masuri de drept penal pentru protectia monedei euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016