Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi modificari prin proiectele de ordine emise de presedintele ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2011
Tags: anaf, proiecte de ordine, declaratii, plata tva

Noile proiecte de ordine emise de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) vizeaza aprobarea modelului si continutului formularului 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ...


Noile proiecte de ordine emise de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) vizeaza aprobarea modelului si continutului formularului 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA)", precum si pentru stabilirea modalitatii de plata a acestor sume, si modifica, in plus, modelul si continutul "Certificatului privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport" si "Certificat", precum si procedura de eliberare a acestora.

In prima parte, potrivit art. 128 alin. (7) din Codul Fiscal (CF), ca in situatia in care beneficiarul  transferului de active, in calitate de succesor al cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata, este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de taxa pe valaorea adaugata (TVA) conform art. 153 din CF si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, acesta este obligat sa declare si sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor TVA, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din CF, dupa caz.

In ceea ce priveste indeplinirea acestor obligatii, contribuabilii au la dispozitie formularul 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de TVA", care a fost aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.691/2010. Prin modificarile aduse normelor metodologice de aplicare a Titlului VI din CF prin Hotararea Guvernului nr. 150/2011 s-a prevazut, la punctul 61 alin. (9), obligatia persoanei (utilizatorul) care achizitioneaza active corporale fixe printr-un contract de leasing, daca transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupa scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, de a ajusta taxa deductibila aferenta bunurilor de capital/activelor corporale fixe, altele decat cele de capital. Potrivit acelorasi dispozitii, prin ordin al presedintelui ANAF se va stabili procedura de declarare si plata a sumelor rezultate din ajustarea taxei.

Cu privire la termenul de declarare si de plata pentru sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugat a fost stabilit prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.374/2010, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este o persoana inregistrata in scopuri de TVA, respectiv pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii in care are loc transferul de active. Este propusa utilizarea formularului 307 si pentru noua situatie reglementata, fiind necesara completarea formularului deja aprobat cu noi rubrici aplicabile in aceasta situatie, precum si modificarea intructiunilor de completare.

Referitor la cea de-a doua parte a modificarilor, se reglementeaza, prin modificarile legislative aduse Codului Fiscal (CF) si Normelor metodologice de aplicare a Titlului VI din CF, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 117/2010 si Hotararea Guvernului nr. 150/2011, situatiile in care organele fiscale trebuie sa elibereze certificate de atestare a platii TVA in Romania, respectiv certificate din care sa rezulte ca nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania, in vederea inmatricularii in Romania a mijloacelor de transport.  Astfel, pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi, daca acestea sunt taxabile in Romania, dupa achitarea TVA, organele fiscale competente trebuie sa elibereze certificate care atesta plata TVA in Romania. in situatia in care achizitiile nu sunt impozabile in Romania, organele fiscale trebuie sa elibereze certificate din care sa rezulte ca nu se datoreaza TVA in Romania.

Pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt noi in sensul art. 125 indice 1 alin. (3) din CF, taxabile in Romania, dupa achitarea TVA, organele fiscale competente trebuie sa elibereze certificate care sa ateste plata TVA in Romania. Daca achizitia care nu este taxabila in Romania este efectuata de o persoana neinregistrata  in scopuri de TVA in Romania sau achizitia este facuta de o persoana inregistrata conform 1531 din CF, organele fiscale trebuie sa elibereze un certificat din care sa rezulte ca nu se datoreaza TVA in Romania.

Mai mult, potrivit prevederilor legale anterioare acestor modificari, in vederea inmatricularii mijloacelor de transport noi, organele fiscale competente eliberau certificate care atestau plata TVA in Romania, iar pentru inmatricularea mijloacelor de transport care nu sunt noi in sensul art. 125 indice 1 alin. (3) din CF, organele fiscale competente eliberau certificate din care rezulta ca nu se datoreaza TVA in Romania.

In concluzie, este necesara modificarea  formularelor "Certificat privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi" si "Certificat", precum si a procedurii de eliberare a acestora, aprobate prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.128/2009.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi modificari prin proiectele de ordine emise de presedintele ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016