Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi reguli privind impozitul pe mijloacele de transport in 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 07 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: mijloace de transport, impozitul pe mijloace de transpor, 1 ianuarie 2016, contractele de leasing

Incepand cu 01 ianuarie 2016, conform Noului Cod fiscal impozitul pe mijloacele de transport se datoreaza pe perioada cat mijlocul de transport este inmatriculat sau inregistrat in Romania, impozitul fiind datorat pentru intregul an fiscal de persoana care detine dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport inmatriculat sau inregistrat in Romania la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Pana la  01 ianuarie 2016 impozitul se datora de persoana care il dobandea de la data de intai a lunii urmatoare celei in care mijlocul de transport era dobandit.

Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2016 in situatia in care o persoana instraineaza un mijloc de transport in cursul anului aceasta va achita impozitul pentru anul in curs si doar incepand cu 01 ianuarie al anului urmator instrainarii impozitul se va datora de catre cumparator.
Chiar daca va datora impozit incepand cu anul urmator dobandirii mijlocului de transport,  proprietarul acestuia are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data dobandirii. Orice persoana fizica sau persoana juridica ce a dobandit/instrainat dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport are obligatia sa depuna declaratia fiscala, indiferent de durata detinerii mijlocului de transport respectiv, chiar si in cazul in care, in aceeasi zi, imediat dupa dobandire, are loc instrainarea acestui obiect impozabil.

Achizitii din alte state

In cazul in care mijlocul de transport este dobandit in alt stat decat Romania, proprietarul acestuia are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal competent si datoreaza impozit pe mijloacele de transport incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator inmatricularii sau inregistrarii acestuia in Romania.

Achizitii din Romania

In cazul mijloacelor de transport care au fost inmatriculate/inregistrate in Romania anterior dobandirii, contribuabilii dobanditori datoreaza impozitul pe mijloacele de transport incepand cu data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator celui in care l-au dobandit, chiar daca nu l-au inmatriculat/inregistrat pe numele lor, dupa data de 31 decembrie.
Spre exemplu, daca o persoana cumpara un autoturism din Germania in luna decembire 2016 si nu il inmatriculeaza in Romania pana la 31 decembrie 2016 aceasta nu va plati impozit pe mijlocul de transport in anul 2017. Insa, daca autoturismul este achizitionat din Romania si acesta a fost inmatriculat anterior achizitiei cumparatorul va datora impozitul pe mijloacele de transport incepand cu 01 ianuarie 2017 chiar daca pana la 31 decembrie 2016 nu a inmatriculat autoturismul pe numele sau.

Gasiti AICI continuarea articolului si mai multe informatii privind radierea din circulatie si contractele de leasing.


Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi reguli privind impozitul pe mijloacele de transport in 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016