Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noile masuri de modificare din Codul fiscal vizeaza persoanele fizice si juridice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: codul fiscal, regim special, codul de tva, cota forfetara, decont special

In urma consultarilor cu mediul de afaceri si cu asociatiile de profil, Ministerul Finantelor propune un nou pachet de masuri ce vizeaza modificari ale Codurilor fiscal si de procedura fiscala si ale altor acte normative.

Scopul este acela de simplificare a procedurilor atat pentru persoanele fizice,  cat si pentru cele juridice, de sustinere a mediului de afaceri, a procesului investitional, de eliminare a unor restrictionari si inechitati.

Concret, pentru persoanele fizice, Ministerul Finantelor Publice propune masuri legislative care sa elimine comunicarea pe hartie si sa extinda comunicarea online.

Un exemplu este ridicarea popririi pe cale electronica, masura ce va permite deblocarea in timp real a banilor in cazul persoanelor carora li s-au indisponibilizat sume ce depasesc nivelul creantei pentru care s-a pus poprirea.

De asemenea, Ministerul Finantelor propune modernizarea sistemului de administrare a impozitelor si taxelor prin facilitarea depunerii online a declaratiilor. Este vorba, de exemplu, despre declaratiile 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata", 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", 394 ""Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".

In ceea ce priveste cresterea transparentei si eficientei in cheltuirea fondurilor publice, MFP are in vedere extinderea entitatilor publice care utilizeaza Sistemul national de verificare, monitorizare, raportare si control al situatiilor financiare, angajamentelor legale si bugetelor entitatilor publice (Forexebug). Vor fi noi categorii incluse, precum organizatiile non-guvernamentale ce lucreaza cu fonduri publice.

Pentru persoanele juridice, ministerul vine cu masuri de sustinere a procesului investitional prin extinderea scutirii de impozit a profitului reinvestit si asupra dreptului de utilizare a programelor informatice. Totodata, pentru dezvoltarea sistemului de invatamant profesional si tehnic, propune deducerea integrala a unor cheltuieli efectuate de operatorii economicii pentru elevi, precum si neimpozitarea beneficiilor primite de acestia.

Prin noile masuri, vor fi sprijiniti micii agricultori care intampina dificultati in aplicarea regimului normal de TVA. Acestia vor avea posibilitatea aplicarii unui regim special care ii va degreva de cele mai multe sarcini administrative precum: tinerea de evidente si depunerea decontului de TVA. De asemenea, agricultorii vor beneficia de o compensare in cota forfetara pentru acoperirea taxei nededuse, aferenta achizitiilor. Astfel, pretul produselor/serviciilor agricole este degrevat de TVA.

Compensarea se va acorda gradual,  1% in 2017, 4% in 2018 i 8% din 2019. In ceea ce prive te persoanele care isi redobandesc codul de TVA, Ministerul Finantelor vizeaza asigurarea unui tratament fiscal echitabil prin repunerea in drepturi atat a acestora, cat si a beneficiarilor care au efectuat achizitii de bunuri/servicii in perioada anularii codului de TVA.

In plus, pentru reducerea sarcinilor administrative ale contribuabililor care realizeaza operatiuni intracomunitare se elimina Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI). Totodata, declaratiile informative 392A, 392B si 393 se suspenda pana la data de 31 decembrie 2019.

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noile masuri de modificare din Codul fiscal vizeaza persoanele fizice si juridice":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016