Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noile norme ale Codului fiscal au aparut. Pentru un profit majorat in 2017, e esential sa citim ce ne propun!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 17 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: tva, norme codul fiscal, deducerea tva, impozitul specific

Modificarile legislative aparute de la o zi la alta dau peste cap toate planurile pe care firma si le face prin bugetul stabilit inca de anul trecut. Greutatile care apar in cadrul unei societati atunci cand legislatia nu e predictibila sunt majore. Le putem insa combate printr-o informare corecta, prin materiale actualizate si prin consultanta care ne este oferita de specialisti. Ne putem asigura ca nu dam de greu in cazul unei inspectii fiscale venind cu dovezi in sprijinul nostru si cunoscand temeinic legislatia. Tot in sprijinul nostru vin si urmatoarele clarificari cu privire la noile norme ale Codului fiscal aduse de economistul Irina Dumitrescu.


Vineri, 03 martie 2017 Ministerul Finantelor Publice a publicat in dezbatere publica un proiect pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016, avand in vedere modificarile aduse Codului fiscal la inceput de an atat prin OUG 8/2016 cat si prin OUG 3/2017.

Vom vedea in continuare care sunt schimbarile si clarificarile propuse prin acest proiect :

1. De la 01 ianuarie 2017, prin OUG 84/2016 s-a introdus posibilitatea ca atat contribuabilii care isi redobandesc codul de inregistrare in scopuri de TVA cat si beneficiarii care au efectuat achizitii de bunuri/servicii de la acestia, in perioada in care nu au avut un cod valid de TVA, sa isi poata exercita dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata.

Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2017, atat in contribuabilii declarati inactivi cat si cei carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c)-e) si lit. h), dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, vor emite facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, in baza carora beneficiarii isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective.

Proiectul aduce clarificari cu privire la situatiile ce pot aparea pentru aplicarea acestor facilitati, in functie de modalitatea in care persoanele au actionat pe perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, exemplificand urmatoarele situatii referitoare la emiterea facturilor dupa inregistrarea in scopuri de TVA:
- persoana impozabila a colectat TVA pentru operatiunile taxabile, dar nu a emis facturi;
- persoana impozabila a colectat TVA pentru operatiunile taxabile si a emis facturi;
- persoana impozabila nu a colectat TVA pentru operatiunile taxabile efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, dar a emis facturi;
- persoana impozabila nu a colectat TVA pentru operatiunile taxabile si nici nu a emis facturi.

Cititi materialul integral pe Contabilul.ro.

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noile norme ale Codului fiscal au aparut. Pentru un profit majorat in 2017, e esential sa citim ce ne propun!":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016