Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noile proceduri pentru contribuabilii inactivi, valabile in 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 21 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: declarare contribuabili inactivi, cazierul fiscal, mari contribuabili, codul de procedura fiscala, evidenta fiscala

Va aducem la cunostinta ca, in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 14 din 08 ianuarie 2016 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3846/2015 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 92 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.


Prin actul normativ mentionat au fost aprobate urmatoarele proceduri:
 
· Procedura privind declararea ca inactivi a contribuabililor/platitorilor, potrivit art. 92 alin. (1) din Codul de procedura fiscala;

· Procedura de reactivare a contribuabililor/platitorilor declarati inactivi;

· Procedura de indreptare a erorilor materiale;

· Procedura de scoatere din evidenta contribuabililor/platitorilor declarati inactivi a contribuabililor/platitorilor radiati;


Contribuabilul/Platitorul persoana juridica sau orice entitate fara personalitate juridica este declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;

b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

c) organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;

d) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;

e) durata de functionare a societatii este expirata;

f) societatea nu mai are organe statutare;

g) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

Contribuabilii declarati inactivi potrivit procedurii aplicabile inainte de intrarea in vigoare a prezentului ordin isi pastreaza aceasta calitate, pana la indeplinirea conditiilor de reactivare prevazute de lege.

Pe perioada cat contribuabilii/platitorii sunt declarati inactivi, le sunt aplicabile procedurile de administrare referitoare la declararea, stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Prin exceptie de la prevederile de mai sus, contribuabilii/platitorii declarati inactivi nu vor fi supusi procedurilor curente de notificare si de impunere din oficiu pentru nedepunerea declaratiilor.

Contribuabililor/platitorilor declarati inactivi li se anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, incepand cu data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate. Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA datorita declararii inactivitatii fiscale, la reactivare vor solicita inregistrarea in scopuri de TVA, la organul fiscal competent. inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data comunicarii Deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.

Inscrierea si scoaterea inactivitatii fiscale in/din evidenta cazierului fiscal al  contribuabilului/platitorului si al reprezentantilor legali ai acestuia se fac potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea
nr. 327/2015.

La nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se organizeaza Registrul contribuabililor / platitorilor inactivi/reactivati.

Registrul contribuabililor/platitorilor inactivi/reactivati este public si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, la sectiunea "Informatii publice".

Competenta pentru declararea starii de inactivitate fiscala, reactivare si indreptarea erorilor, conform art. 92 din Codul de procedura fiscala, revine directiilor regionale ale finantelor publice sau Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, dupa caz, la propunerea compartimentelor cu atributii in domeniul gestionarii registrului contribuabililor din cadrul organelor fiscale centrale in a caror evidenta fiscala sunt inregistrati contribuabilii/platitorii, a organelor de inspectie fiscala sau Directiei generale antifrauda fiscala, dupa caz.


Sursa: ANAF Galati

Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noile proceduri pentru contribuabilii inactivi, valabile in 2016":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016