Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Nou comunicat ANAF privind Spatiul privat virtual

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: spatiul privat virtual, anaf, decizii de impunere, obligatii fiscale, plata, omfp 1154/2014

Pentru a veni in sprijinul contribuabililor care doresc sa acceseze serviciul "Spatiul privat virtual", pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au fost publicate instructiunile de inregistrare a utilizatorilor atat in format pdf, cat si in format video, prin care e prezentata o serie de informatii detaliate cu privire la inregistrarea persoanelor fizice in mediul electronic si la comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre ANAF si persoana fizica.


Dupa cum bine se poate observa, se mentioneaza in comunicat, la partea de inregistrare sunt prezentate optiunile disponibile pentru primirea notificarilor de instiintare ca au fost afisate documente noi in spatiul virtual, respectiv: prin e-mail, prin aplicatia TALK, prin SMS- cu conditia acceptarii suportarii costurilor, ultimelor doua optiuni fiind in curs de dezvoltare.

Prin urmare, ingrijorarile legate de aflarea cu intarziere de catre contribuabili a existentei unor decizii de impunere emise sunt neindreptatie.

Mai mult decat atat, prin exercitarea de catre contribuabil a optiunii de a i se comunica actele administrative fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, se poate presupune ca aceasta metdoda de comunicate ii este cea mai favorabila, in acest caz nemaifiind necesara deplasarea acestuia la sediul organului fiscal sau la oficiul postal pentru ridicarea scrisorii recomandate cu confirmare de primire a deciziei. In acelasi timp, odata cu recurgerea la acest mijloc de comunicare, contribuabilul isi va manifesta si  interestl de a accesa serviciul "Spatiul privat virtual".


In Anexa 1 la Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin OMFP 1154/2014, la litera A sunt prevazute documentele care sunt emise de organul fiscal si comunicate contribuabilului.

Astfel, organul fiscal comunica, automat, contribuabilului Deciziile de impunere anuala aferente veniturilor realizate incepand cu anul 2013 si emise dupa data de 1 septembrie 2014, iar, la cerere, "Situatia obligatiilor fiscale de plata", "Nota obligatiilor de plata" sau "Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori".

Comunicarea automata a deciziilor de impunere isi are fundamentul pe normele instituite prin Codul de procedura fiscala privitoare la opozabilitatea actului administrativ fiscal. Astfel, actul administrativ fiscal produce efecte din momentul in care este comunicat contribuabilului sau la o data ulterioara mentionata in acesta, iar actul administrativ fiscal ce nu a fost comunicat nu este opozabil contribuabilului si nu produce niciun efect juridic.

Acelasi Cod defineste actul administrativ fiscal ca fiind actul emis de organul fiscal competent in aplicarea legislatiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale, precum si faptul ca stabilirea impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat se poate face prin decizie emisa de ogranul fiscal sau prin declaratie fiscala (in cazul in care, potrivit legii, contribuabilul trebuie sa calculeze cuantumul obligatiei fiscale).

Prin urmare, in cazul de fata, obligatia contribuabilului de a achita obligatiile fiscale vine dupa comunicarea deciziei de impunere, aceasta reprezentand act administrativ social, iar situatiile si notele privind obligatiile de plata, stabilite de organele fiscale pe baza declaratiilor fiscale/deciziilor de impunere anterior emise si comunicate contribuabilului, respectiv are reflecta situatia fiscala a contribuabilului la o anumita data.

De asemenea, contribuabilii vor putea evita "drumurile la Fisc" pentru a clarifica situatia, de la caz la caz, obtinand informatii generale prin telefon sau solicitand clarificari prin e-mail, intrucat la fiecare unitate fiscala sunt desemnate persoane din cadrul structurilor de servicii pentru contribuabilii care sa solutioneze cu prioritate aceste probleme.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Nou comunicat ANAF privind Spatiul privat virtual":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016