Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Nou sistem judiciar propus de UE. Propuneri pentru cresterea economica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: resurse umane, crestere economica, sisteme judiciare, comisia europeana

Comisia Europeana a prezentat un nou instrument comparativ pentru promovarea unor sisteme judiciare eficace in Uniunea Europeana si, prin urmare, pentru consolidarea cresterii economice. "Tabloul de bord european privind sistemele judiciare" va oferi date obiective, fiabile si comparabile privind functionarea sistemelor judiciare din cele 27 de state membre ale UE.



Imbunatatirea calitatii, independentei si eficientei sistemelor judiciare face deja parte din procesul de coordonare a politicilor economice ale UE din cadrul semestrului european, care vizeaza punerea bazelor pentru revenirea la crestere economica si crearea de locuri de munca.

"Atractivitatea unei tari pentru atragerea investitiilor si desfasurarea de activitati economice este, fara indoiala, stimulata de existenta unui sistem judiciar independent si eficient", a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.

"Acesta este motivul pentru care este important ca hotararile judecatoresti sa fie predictibile, sa fie pronuntate in timp util si sa aiba caracter executoriu, precum si cel pentru care reformele judiciare nationale au devenit o importanta componenta structurala a strategiei economice a UE. Noul tabloul de bord european privind sistemele judiciare va actiona ca un sistem de avertizare timpurie, sprijinind UE si statele sale membre in eforturile acestora privind un grad sporit de eficacitate a sistemului judiciar in serviciul cetatenilor nostri si al intreprinderilor noastre."

Olli Rehn, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisarul pentru afaceri economice si monetare si moneda euro, a declarat: "O justitie de buna calitate, independenta si eficienta este esentiala pentru un mediu de afaceri favorabil cresterii. Noul tablou de bord va sprijini statele membre in consolidarea sistemelor judiciare nationale, sporind eforturile acestora de stimulare a investitiilor si de creare de locuri de munca."
    
Sistemele judiciare eficace sunt esentiale pentru cresterea economica: increderea in respectarea pe deplin a statului de drept asigura, in mod direct, increderea necesara pentru realizarea de investitii. in plus, avand in vedere ca instantele nationale joaca un rol esential in respectarea dreptului UE, eficacitatea sistemelor judiciare nationale este, de asemenea, fundamentala pentru punerea in aplicare efectiva a legislatiei UE. Prin urmare, deficientele in cadrul sistemelor de justitie nationale nu sunt doar o problema pentru statul membru in cauza. Acestea pot afecta, de asemenea, functionarea pietei unice a UE si punerea in aplicare a instrumentelor UE bazate pe recunoastere reciproca si cooperare, precum si submina protectia la care cetatenii si intreprinderile se asteapta cu privire la asigurarea respectarii drepturilor lor care decurg din legislatia UE.

Tabloul de bord din 2013 privind sistemele judiciare se concentreaza asupra parametrilor unui sistem judiciar care contribuie la ameliorarea climatului de afaceri si de investitii. in special, acesta examineaza indicatorii de eficienta privind cauzele civile si comerciale, care sunt relevanti pentru solutionarea litigiilor comerciale. De asemenea, tabloul de bord analizeaza instantele administrative, intrucat acestea joaca un rol important in cadrul unui mediu de afaceri, de exemplu, in ceea ce priveste acordarea de licente, sau litigiile cu autoritatile fiscale sau cu organismele nationale de reglementare.
        

Principalele constatari ale primului tablou de bord sunt:

-    durata procedurilor judiciare variaza considerabil intre statele membre ale UE, o treime dintre aceste state avand proceduri cu o durata de cel putin doua ori mai mare decat majoritatea statelor membre. Problemele pot fi amplificate in situatia in care ratele scazute de solutionare a cauzelor conduc la un numar tot mai mare de cauze pendinte;

-    monitorizarea si evaluarea contribuie la imbunatatirea rapiditatii si calitatii actului de justitie. In timp ce majoritatea statelor membre au un sistem cuprinzator de monitorizare, un numar dintre acestea inregistreaza intarzieri in acest sens;

-    metodele alternative de solutionare a litigiilor, cum ar fi medierea, reduc volumul de activitate al instantelor si ar trebui utilizate pe scara mai larga;

-    perceptia privind independenta sistemelor judiciare nationale difera, de asemenea, considerabil. Cu toate ca mai multe state membre se afla printre primii zece lideri mondiali in ceea ce priveste perceptia independentei judiciare, in alte state membre, perceptia intreprinderilor, care sunt utilizatori finali ai sistemului judiciar, privind independenta sistemului, este relativ scazuta.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Nou sistem judiciar propus de UE. Propuneri pentru cresterea economica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016