Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noua procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 22 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: inactivitate temporara, formularul 162, regimul de declarare derogatoriu, rambursare

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.203/18 martie 2016 a fost publicat OPANAF nr.889/2016, privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu. Actul normativ mentionat abroga OPANAF nr.1.221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.415/17 iunie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, prezentul ordin aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:

a) "Referat privind solutionarea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu", prevazut in anexa nr.2 la prezentul ordin;
b) 162 "Decizie privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu", prevazuta in anexa nr.3 la prezentul ordin;
c) "Notificare privind incetarea regimului de declarare derogatoriu", prevazuta in anexa nr.4 la prezentul ordin.

Prezentam in continuare, modificarile aduse de acest nou act normativ:

Procedurile de administrare referitoare la stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat sunt aplicabile contribuabililor/platitorilor pentru care a fost aprobat regimul de declarare derogatoriu.

Prin exceptie de la aceste prevederi, contribuabilii/platitorii pentru care a fost aprobat regimul de declarare derogatoriu:

a) nu sunt supusi procedurilor curente de notificare si de impunere din oficiu pentru nedepunerea declaratiilor fiscale;
b) nu se includ in lista contribuabililor/platitorilor declarati inactivi, potrivit art.92 alin.(1) lit.a) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Contribuabilii/platitorii care, la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, beneficiaza de regimul de declarare derogatoriu isi mentin regimul de declarare pe perioada pentru care acesta a fost aprobat, in situatia in care conditiile prevazute in anexa nr.1 sunt indeplinite.
    
A. Aprobarea regimului de declarare derogatoriu
Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusa acestui regim, contribuabilii/platitorii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
b) sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
c) sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
d) sa figureze in evidenta fiscala cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
e) sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
f) sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala in curs de derulare;
g) sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor/platitorilor declarati inactivi, cu exceptia situatiei prevazute la art.92 alin.(1) lit.d) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului, in cazul contribuabililor/platitorilor persoane juridice infiintate in baza Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si persoane fizice autorizate potrivit OUG nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare, in cazul contribuabililor/platitorilor persoane fizice a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale.

In cazul persoanelor juridice infiintate in baza Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, odata cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre oficiul registrului comertului privind starea societatilor, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.

In cazul contribuabililor/platitorilor persoane fizice autorizate potrivit OUG nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, sau persoane fizice a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale, odata cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare in baza carora persoanele respective isi desfasoara activitatea, dupa caz.

Cererea se solutioneaza de organul fiscal in termen de 45 zile de la data depunerii.

Pe baza referatului, compartimentul de specialitate emite formularul 162 "Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu", prevazut in anexa nr.3 la prezentul ordin.

"Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu" se comunica contribuabilului/platitorului potrivit art.47 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia in care, in perioada aprobata pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal constata neindeplinirea conditiilor prevazute la pct.3, contribuabilul/platitorul va reintra in regimul normal de declarare.

In aceasta situatie, organul fiscal competent va notifica contribuabilul/platitorul cu privire la incetarea regimului de declarare derogatoriu. Notificarea privind incetarea regimului de declarare derogatoriu, prevazuta in anexa nr.4 la ordin, se comunica contribuabilului/platitorului potrivit art.47 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
    
    C.Depunerea declaratiilor fiscale
1.Sfera de aplicare a regimului de declarare derogatoriu.

1.1 Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii fiscale:
a) formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs;
b) formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04;
c) formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", cod 14.13.01.01/d.u;
d) formularul 120 "Decont privind accizele", cod 14.13.01.03;
e) formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata", cod 14.13.01.02;
2.Termene de depunere:

    Pentru fractiunea de an fiscal cuprinsa in afara perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii/platitorii au obligatia depunerii declaratiilor prevazute la pct.1 subpct.1.1 lit.b) si d) la termenele prevazute de lege.  

D. Proceduri de administrare

    Notificarea contribuabililor/platitorilor care nu depun declaratiile fiscale pe perioada aplicarii regimului de declarare derogatoriu se face avandu-se in vedere termenele de depunere prevazute de lege pentru declaratiile mentionate la cap.C, pct.1 subpct.1.1 lit.b) si d).

    
Sursa: ANAF Galati,
Gidei Violeta
Cons.superior Comp Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noua procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016