Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noua procedura privind contribuabilii inactivi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 10 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: contribuabili inactivi, anaf, inactivitate fiscala, reactivare, indreptarea erorii

Va informam ca potrivit prevederilor art. 92 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, ,,declararea contribuabililor inactivi, indreptarea erorilor materiale precum si reactivarea contribuabililor declarati inactivi se realizeaza de catre organul fiscal, prin decizie, emisa conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se comunica contribuabilului".

La acest moment, declararea contribuabililor inactivi, indreptarea erorilor materiale precum si reactivarea contribuabililor declarati inactivi se realizeaza potrivit prevederilor art. 78^1 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aplicarea acestor prevederi legale, a fost emis Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1847/2014, prin care a fost aprobata procedura aplicabila pentru declararea inactivitatii fiscale potrivit art.78^1, alin.(1), lit.a)-c), procedura privind reactivarea contribuabililor declarati inactivi, precum si procedura privind indreptarea erorilor materiale.

De asemenea, prin acest act normativ a fost reglementata, competenta directorilor generali ai directiilor generale regionale ale finantelor publice si a municipiului Bucuresti, respectiv directorului general al Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, pentru aprobarea deciziilor de declarare in inactivitate fiscala/reactivare/indreptare eroare materiala.

Prin Legea nr. 207/2015 au fost prevazute noi conditii pentru inactivarea contribuabililor, astfel fata de actualele conditii de inactivare, potrivit art.92, alin.(1) au fost prevazute urmatoarele noi conditii:

d) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;

e) durata de functionare a societatii este expirata;

f) societatea nu mai are organe statutare;

g) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

 

In urma analizei fluxurilor pentru aplicarea procedurilor de inactivare/indreptare eroare materiala/reactivare a contribuabililor declarati inactivi, in vederea optimizarii acestor procese de activitate, a fost necesara schimbarea competentei decizionale privind aprobarea deciziilor de declarare in inactivitate/reactivare/indreptare eroare materiala de la directiile generale regionale ale finantelor publice catre administratiile ale finantelor publice/administratiile de sector ale finantelor judetene publice/administratiile pentru contribuabili mijlocii.

Astfel, aceasta masura are ca efect simplificarea procedurilor de aprobare a declararii in inactivitate/indreptare eroare materiala/reactivare a contribuabililor declarati inactivi, prin reducerea duratei fluxului procedural pentru aceste activitati.

Fata de cele mentionate, prin prezentul proiect de ordin se propun urmatoarele:

a) stabilirea competentei sefului de administratie al administratiilor judetene a finantelor publice/administratiilor de sector ale finantelor publice/administratiilor pentru contribuabili mijlocii, dupa caz, pentru aprobarea deciziilor de declarare in inactivitate/reactivare/indreptarea erorii materiale;

b) actualizarea procedurilor privind declarare in inactivitate/indreptarea erorii materiale/reactivare a contribuabililor declarati inactivi, precum si a formularelor utilizate pentru declararea in inactivitate/indreptarea erorii materiale/reactivare a contribuabililor declarati inactivi, potrivit noilor prevederi legale stabilite prin Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 

Sursa: AJFP Maramures

Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noua procedura privind contribuabilii inactivi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016