Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noul regim fiscal al cadourilor si tichetelor cadou conform noului Cod fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Dani Cucu la 29 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: tichetele cadou, tichete cadou, regim fiscal

Tichetele cadou s-au dovedit a fi un mijloc de stimulare a pietelor autohtone, de-a lungul anilor fiind preluate in ofertele tuturor emitentilor de tichete de masa. De fapt, introduse in Romania in anul 2003 sub forma de tichete de cadouri, necesitarea crearii unei reglementari privind utlizarea acestor bilete de valoare a izvorat in corelatie cu recurgerea la facilitatile oferite de Codul fiscal in raport cu efectarea de cheltuieli sociale, reclama, publicitate sau protocol.


Utilizarea tichetelor cadou este reglementata de Legea nr. 193/2006, din interpretarea acesteia rezultand faptul ca angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Codul muncii, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.

Totodata acordarea de cadouri sau tichete cadou salariatilor in anumite ocazii este o practica des intalnita in randul angajatorilor atat pentru recompensarea propriilor salariati, dar si ca masura de optimizare fiscala.

O serie de inconveniente au facut dificila acordarea unor astfel de recompense propriilor salariati datorita fiscalizarii tichetelor cadou indiferent de cuantum si destinatie ca urmare a masurilor introduse la 1 iulie 2010 prin renumita O.U.G. nr. 58/2010, dar si datorita necorelarii prevederilor in materie de impozit pe venit si impozit pe proft in raport cu persoanele potential beneficiare de cadouri.

In ceea ce priveste tichetele cadou, salariatii pot beneficia de astfel de cadouri acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale, conform art. 2 din Legea nr. 193/2006 coroborat cu prevederile pct. 2.3 din H.G. nr. 1.317/2007.

De asemenea, potrivit pct. 2.1. din H.G. nr. 1.317/2006, activitatile si destinatiile prevazute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 193/2006 sunt generatoare de cheltuieli care se incadreaza in prevederile Codului fiscal.

Potrivit pct. 9.1. lit. a) f) si h) din H.G. nr. 1.317/2007, angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin Regulamentul intern de acordare a tichetelor cadou prevederi referitoare la:
- identificarea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuielile sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou si care vor face obiectul contractelor de prestari de servicii cu unitatile emitente de tichete cadou;

- criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete cadou, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socio-profesionale si de alte elemente specifice activitatii;

- criteriile si perioadele pentru care salariatii nu primesc tichete cadou.

Cititi continuarea aici.
Autor: Dani Cucu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noul regim fiscal al cadourilor si tichetelor cadou conform noului Cod fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016