Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noutati legislative anuntate recent de ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 02 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: buletin informativ, anaf, noutati legislative, declaratie inregistrare fiscala

Va informam ca ANAF a publicat recent un nou buletin informativ in care include informatii actualizate cu privire la unele dintre cele mai importante noutati legislative cu incidenta fiscala din ultima perioada:

1. Ordonanta Guvernului nr.11/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara (M.Of. nr.68 din 29 ianuarie 2016). Se aduc completari si modificari la dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.26/2013 referitoare la aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli, executia bugetelor de venituri si cheltuieli si transmniterea de analize, situatii, indicatori economico-financiari catre Ministerul Finantelor Publice.

2. Ordinul ministrului finantelor publice nr.52/2016 privind aprobarea calculatorului pentru determinarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizeaza venituri din salarii la functia de baza, incepand cu luna ianuarie 2016, potrivit prevederilor art. 77 alin. (2) si ale art. 66 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (M.Of. nr.52 din 25 ianuarie 2016). Prin venituri din salarii realizate incepand cu luna ianuarie 2016 se intelege orice suma primita sub forma de salarii incepand cu data de 1 ianuarie 2016, cu exceptia platilor reprezentand lichidarea pe luna decembrie 2015.

3. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 82/2016 - OMFP 82/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare ale institutiilor publice la 31 decembrie 2015, pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1917/2005, precum si pentru modificarea si completarea altor norme metodologice in domeniul contabilitatii publice (M.Of. nr.57 din 26 ianuarie 2016). Situatiile financiare anuale se compun din: bilant, contul de rezultat patrimonial, situatia fluxurilor de trezorerie, situatia modificarilor in structura activelor nete/capitalurilor proprii, conturile de executie bugetara si anexe la situatiile financiare care includ politici contabile si note explicative.

4. Ordinul ministrului finantelor publice nr.50/2016 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 50/2011 pentru reglementarea modalitatii de plata si recuperare a cheltuielilor de judecata ocazionate de procedurile judiciare initiate impotriva persoanelor care ocupa sau au ocupat functii de demnitate publica, inalti functionari publici, functionari publici si personal contractual in cadrul Ministerului Finantelor Publice, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al unitatilor aflate in subordinea acesteia (M.Of. nr.63 din 28 ianuarie 2016). Prin cheltuieli de judecata ocazionate de procedurile judiciare la care au dreptul beneficiarii sunt avute in vedere cheltuielile cu serviciile avocatiale si cu serviciile de expertiza judiciara, dupa cum urmeaza:

a) in cazul procesului civil, cheltuielile efectuate dupa primirea oricarui document transmis de instanta de judecata din care rezulta calitatea de parat, intervenient fortat sau chemat in garantie a beneficiarului si pana la ramanerea definitiva sau definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti, dupa caz;

b) in cazul procesului penal, cheltuielile efectuate dupa inceperea urmaririi penale impotriva beneficiarului si pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

5. Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.371/2016 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3698/2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal (M.Of. nr.56 din 26 ianuarie 2016). Se modifica formularul (020) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal" si formularul (030) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal".

Sursa: ANAF

Autor: Ionut Udriste

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noutati legislative anuntate recent de ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016