Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noutati privind asigurarea obligatorie de raspundere civila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 12 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: asigurare rca, raspundere civila, proiect de oug, compensarea directa

Proiectul aflat acum in dezbatere publica prevede o serie de masuri care permit o mai mare transparenta si flexibilitate pentru soferi in incheierea unei polite obligatorii, o mai buna monitorizare a pietei, precum si posibilitatea unei compensari directe in cazul accidentelor care se produc pe teritoriul Romaniei.

Actualul proiect de O.U.G. a fost realizat in urma unor consultari cu asociatiile transportatorilor si cu societatile de asigurare. Majoritatea propunerilor formulate de transportatori se regasesc in documentul promovat pe site-ul MFP.

O propunere vizeaza posibilitatea incheierii contractelor RCA pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.

De asemenea, este permisa suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului, pe perioada in care este suspendat dreptul de circulatie sau vehiculul este imobilizat. in cazul producerii unei daune pe perioada suspendarii contractului RCA, asiguratorul este obligat la plata despagubirii urmând sa isi recupereze suma de la persoana vinovata de producerea accidentului.

Tot la propunerea transportatorilor, a fost introdusa compensarea directa in cazul asigurarilor RCA. Persoana vatamata este despagubita de propriul asigurator, iar acesta isi va recupera banii de la asiguratorul persoanei vinovate.

in plus, procedura compensarii directe se stabileste prin conventii multilaterale, incheiate intre asiguratorii RCA. Conventiile compensarii directe sunt convenite in mod voluntar intre asigurat si asigurator.

Prin proiectul de O.U.G. sunt stabilite limite de raspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementarilor Uniunii Europene. Astfel, pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita este de 1.000.000 de euro. in cazul vatamarii corporale si al deceselor, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita se ridica la 5.000.000 de euro.

Pentru mentinerea clasei bonus/malus, prin contractul RCA partile pot conveni posibilitatea rascumpararii, respectiv suportarea de catre asigurat a contravalorii despagubirii corespunzatoare evenimentului. Plata se face dupa ce a fost achitata despagubirea cuvenita persoanei prejudiciate. Despagubirile pentru vatamare fizica se fac pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor comunicate de Institutul National de Medicina Legala si prevazute in reglementarile ASF.

Tot la propunerea transportatorilor, asiguratorii trebuie sa le puna la dispozitie asiguratilor, la cerere, calculul pe baza caruia a fost determinata valoarea politei. in caz contrar, asiguratorii pot fi sanctionati.

O alta masura prevede ca, pe lânga cererea de despagubire, sa fie precizate clar documentele necesare pentru plata despagubirii. Daca despagubirea nu este platita in termen, se percep penalitati pentru fiecare zi de intarziere.

Transportatorii au mai solicitat si a fost inclusa in proiect posibilitatea ca ASF sa le ceara asiguratorilor sa notifice majorarea tarifelor, in cadrul sistemului general de control al preturilor.

Ordonanta de Urgenta intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noutati privind asigurarea obligatorie de raspundere civila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016