Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noutati privind registrul de evidenta fiscala si alte modificari de la 1 februarie 2015

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: oug nr80/2014, anaf, modificari, codul fiscal, 1 ianuarie 2015, registru de evidenta fiscala

Va reamintim ca prin OUG nr. 80/2014, publicata in Monitorul Oficial nr.906 din 12.12.2014 au fost aduse urmatoarele principale modificari si completari ale Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal: incepand cu 1 ianuarie 2015 persoanele fizice care obtin venituri din activitati economice impozitate in sistem real au obligatia de a completa un Registru de evidenta fiscala in vederea stabilirii venitului net anual impozabil.

 
Aceasta modificare este urmare a completarilor aduse Legii contabilitatii potrivit carora, incepand cu 1 ianuarie 2015, persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri din activitati economice au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens, cu exceptia situatiei in care in legislatia fiscala se prevede altfel.

In domeniul taxei pe valoarea adaugata, de la 1 ianuarie 2015 intra in vigoare modificarile privind stabilirea locului taxarii cu TVA pentru serviciile de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si pentru serviciile furnizate pe cale electronica prestate catre un beneficiar persoana neimpozabila,  locul taxarii cu TVA fiind in statul unde este stabilit beneficiarul persoana neimpozabila. Pentru simplificarea platii TVA prestatorii acestor servicii pot aplica regimul spe
cial prin care pot alege statul membru de inregistrare pentru plata TVA, in acest caz nemaiavand obligatia sa se inregistraze in fiecare stat membru unde este stabilit beneficiarul serviciilor persoana neimpozabila.

Prin acest regim special statul membru de inregistrare vireaza TVA-ul cuvenit fiecarui stat membru pentru serviciile de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune si serviciile furnizate pe cale electronica prestate catre un beneficiar persoana neimpozabila desfasurate pe teritoriul lor, pe baza decontului special de TVA in care prestatorul declara in euro suma TVA datorata fiecarui stat membru.

Incepand cu 1 februarie 2015 organul fiscal anuleaza din oficiu codul de TVA, in cazul societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni daca administratorii si/sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75
/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, iar in cazul societatilor cu raspundere limitata, in comandita simpla si in nume colectiv daca asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic si/sau administratorii si/sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni
si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.

De asemenea, incepand cu 1 februarie 2015, organul fiscal anuleaza din oficiu codul de TVA, daca societatea comerciala, supusa in matricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala. In acest caz, reinregistrarea in scopuri d e TVA se face la solicitarea persoanei impozabile, daca inceteaza situatia care a condus la anulare.

Reinregistrarea in scopuri de TVA, dupa anularea codului de TVA in cazul persoanei impozabile declarata inactiva si sau a celei cu inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, nu se mai face din oficiu de organul fiscal ci la solicitarea persoanei impozabile, daca inceteaza situatia care a condus la anulare.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2015 s-au adus completari articolului 160 privind taxarea inversa la livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania. Astfel, persoana impozabila care obtine licenta de furnizare a energiei electrice in perioada 1 – 31 decembrie a unui an calendaristic trebuie sa depuna la organul fiscal, in perioada 1 - 20 ianuarie a anului calendaristic urmator o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca a avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrica cumparata in perioada din luna de cembrie in care a detinut licenta de furnizare, care este valabila pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate in anul calendaristic in care se depune aceasta declaratie.

Furnizorul de energie electrica nu aplica taxare inversa daca in momentul livrarii beneficiarul care avea obligatia de a depune la organul fiscal declaratia pe propria raspundere privind consumul propriu neglijabil de energie electrica nu figureaza in «Lista persoanelor impozabile care au depus declaratiile pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal» publica tape site-ul ANAF.

In domeniul accizelor, incepand cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor nu mai este stabilit in euro, ci in lei.

Sursa: DGFP Brasov

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noutati privind registrul de evidenta fiscala si alte modificari de la 1 februarie 2015":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016