Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatii 2017 privind inregistrarea fiscala. Care e procedura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 23 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: inregistrarea fiscala, nerezidenti, anaf, persoane nerezidente, platitor de venit

Va reamintim prevederile legale referitoare la inregistrarea fiscala a nerezidentilor de catre platitorii de venit, pentru veniturile supuse regulilor de impunere la sursa, pentru care impozitul retinut este final:


Pentru nerezidentii care obtin venituri impozabile din Romania, platitorul de venit are obligatia de a calcula, retine,declara si plati bugetului de stat impozit pe venit sau impozit pe profit, dupa caz.

Potrivit art.82 alin.1 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal, se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.

Totodata, in conformitate cu prevederile alin.3) al aceluiasi articol, pentru persoanele nerezidente (fizice/juridice), care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea platitorului de venit.

In acest sens, platitorul de venit depune dupa caz, formularul 015 - "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", sau formularul 030 - "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal", al caror model si continut a fost aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3698/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Precizam ca formularele anterior mentionate se pot descarca de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa: www.anaf.ro/Legislatie/Despre impozite si taxe/Formulare fiscale si ghid de completare.

Potrivit instructiunilor de completare a formularelor mentionate, platitorul de venit va prezenta organului fiscal, cu ocazia solicitarii inregistrarii fiscale a persoanelor nerezidente, actele doveditoare ale calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa pentru respectivul beneficiar de venit.  

In categoria actelor care dovedesc calitatea de platitor de venit cu regim de retinere la sursa a impozitului pentru beneficiarul de venit, sunt actele care dovedesc raportul dintre beneficiar si platitorul de venit, ca de exemplu: contracte de munca, contracte de prestari servicii, contracte de administrare, contracte de concesiune, contracte de cesiune, contracte in baza carora se realizeaza venituri din transferul masei patrimoniale fiduciare, etc.

NOTA!
In situatia in care inregistrarea fiscala a persoanelor nerezidente se realizeaza la solicitarea platitorului de venit, acesta nu trebuie sa prezinte organului fiscal actul de imputernicire prevazut de art.18 din Codul de procedura fiscala.

Sursa: ANAF
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatii 2017 privind inregistrarea fiscala. Care e procedura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016