Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatii de plata si TVA colectat. Cand deducem si cum declaram in decont?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: tva, control fiscal, decont, erori, tva colectat, formalitati, cod fiscal, control, decont

In cazul urmator, se va vedea cum vor proceda persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care au fost supuse unui control fiscal in urma caruia s-au constatat si s-au stabilit erori in determinarea corecta a TVA-ului colectat, fiind obligate la plata acesteia in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta.


  
In cazul in care nu s-a inregistrat o achizitie de marfa in valoare de 12.000 lei in anul 2011 si organul de control a dispus plata integrala TVA colectata aferent valorii de vanzare in pret cu amanuntul, cand isi mai poate exercita entitatea dreptul de deducere aferent acestei achizitii neinregistrate la timp din lipsa facturii si la ce rand se inscrie in decont aceasta taxa dedusa?

Potrivit prevederilor art.147 indice 1 alin 2) din Codul fiscal, in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 146 ( factura) , persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

Potrivit alin. (3),  prin norme se vor preciza conditiile necesare aplicarii prevederilor alin. (2), pentru situatia in care dreptul de deducere este exercitat dupa mai mult de 3 ani consecutivi dupa anul in care acest drept ia nastere.

Potrivit prevederilor din normele metodologice , prevederile art. 147 indice 1  alin. (2) si (3) din Codul fiscal se aplica de persoanele impozabile si ulterior unui control fiscal, ca  si cazul prezentat,.  chiar daca taxa inscrisa in facturile pentru achizitii era exigibila in perioada supusa inspectiei fiscale.
 
In aplicarea art. 147 indice 1  alin. (3) din Codul fiscal, persoana impozabila va notifica organele fiscale competente printr-o scrisoare recomandata, insotita de copii de pe facturi sau alte documente justificative ale dreptului de deducere, faptul ca va exercita dreptul de deducere dupa mai mult de 3 ani consecutivi dupa anul in care acest drept a luat nastere.

Asadar:
- se exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior;

-se va notifica organul  fiscal competent conform prevederilor mai sus mentionate.

Potrivit prevederilor art. 156 indice 2 alin. (3)  din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari.

Potrivit prevederilor cuprinse in OANAF  1790/2012 la randul 30 din decont se inscriu printre altele si orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente, cu exceptia celor prevazute la art. 138 din Codul fiscal, care determina modificarea datelor declarate initial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea.

In concluzile, Tva dedusa pentru facturile necuprinse in perioada in care a intervenit exigibilitatea se va inscrie in decont de TVA la randul 30.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatii de plata si TVA colectat. Cand deducem si cum declaram in decont?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016