Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatii fiscale in raport cu veniturile platite catre PFA. Ce impozit se retine?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, pfa, contributii sociale, codul fiscal, retinere impozit

Vom stabili mai jos in ce masura incheierea unui contract de prestari servicii (consultanta) de catre SRL cu o persoana fizica - PFA comerciant (inregistrata la Registrul comertului), inregistrata fiscal, care face plati anticipate impune existenta in contract a unor precizari privind retinerea impozitului pe venit in cota de 10 sau 16%. In concret, vom vedea ce contributii ar trebui sa mai retina SRL si in ce sectiune a formularului 112 se declara.



Solutia consultantului:

Art. 52 si art. 52 indice 1 din Codul fiscal stabilesc obligatiile privind calculul, retinerea si virarea impozitului pe venit, reprezentand plati anticipate sau respectiv impozit final conform optiunii persoanei fizice, in cazul anumitor venituri enumerate la alin. (1) al art. 52 din Codul fiscal.

Codul fiscal impune existenta unor prevederi speciale in contract doar in cazul optiunii contribuabililor care realizeaza venituri din activitatile mentionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-c) pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Astfel, in cazul veniturilor platite din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, potrivit art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa stabilit in cota de 10%, reprezentand plati anticipate.

De la aceasta prevedere, fac insa exceptie veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie. Implicit aceste persoane nu vor putea opta nici pentru retinerea la sursa finala conform art. 52 indice 1 din Codul fiscal.

In aceste conditii, in relatia cu persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, platitorilor de venit nu le revin obligatii privind calculul, retinerea la sursa, virarea si declararea impozitului pe venit si nici a contributiilor sociale obligatorii, acestea efectuandu-se de persoana fizica in conformitate cu prevederile art. 82, respectiv art. 296 indice 21 - 296 indice 26 din Codul fiscal referitoare la persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatii fiscale in raport cu veniturile platite catre PFA. Ce impozit se retine?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016