InfoTva.ro » Legislatie » Obligativitate retinere la sursa impozit. Prestari servicii

Obligativitate retinere la sursa impozit. Prestari servicii

de InfoTva.ro la 03 Dec. 2012 Exclusiv

Tags: retinere la sursa impozit, pfa, deducere tva, contributii

Vom stabili mai jos daca o societate comerciala are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit: -in cazul in care societatea are incheiat contract de asistenta juridica cu un avocat; -in cazul in care societatea are incheiat contract de prestari servicii cu un PFA.Solutia consultantului:

In opinia noastra, in primul caz, nu aveti obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venitul platit. Avocatul respectiv, in baza contractului de asistanta juridica , are obligatia sa va emita factura, intrucat este persoana impozabila, fie ca este sau nu este inregistrat in scopuri de TVA.

Factura se emite in baza art 155 alin 1 din Codul fiscal, care prevede;

"(1) Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. ( 1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa"

Avocatul - liber profesionist isi va determina venitul net impozabil in baza contabilitatatii in partida simpla, acestuia revenindu-i obligatia sa isi achite impozitul si contributiile sociale. Daca insa nu primiti o factura de la avocatul respectiv, atunci retineti la sursa impozit de de 10% sau 16%
conform optiunii exercitate prin contract.

Referitor la PFA, aceasta - la fel ca si in cazul de mai sus, ar trebui sa va emita factura, daca realizeaza activitati care nu sunt scutite fara drept de deducere a TVA, - fiind persoana impozabila si avand aceasta obligativitate in baza art 155 alin 1 din codul fiscal.

24.000 de unitati HORECA, ACUM, in vizorul FISCULUI!
Solutii practice legale pentru contabilitatea HoReCa

Contabilitatea HORECA
Monografii contabile si cazuri practice


>> Click AICI <<

 


Daca PFA-ul respectiv nu va emite factu ra pentru prestarea serviciilor, va trebui sa retineti la sursa impozit pe venit in baza art 52 ,521 din Codul fiscal, de 10% sau 16 % in functie de optiunea exercitata prin contractul incheiat intre parti. Totodata societatii ii revine obligatia sa retina la sursa, sa declare si sa plateasca si contributiile individuale de asigurari sociale si somaj, de 10,5% respectiv 0,5%. In situatia in care prin contract partile au convenit ca retinerea impozitului sa fie de 10%, atunci, impozitul de 10% se va aplica dupa deducerea din venitul brut a contributiilor de asigurari sociale si somaj. In cazul retinerii la sursa a impozitului in procent de 16%, nu veti deduce contributiile de asigurari sociale si somaj.

In situatia in care PFA va emite factura, nu aveti obligatii de retinere la sursa a impozitului pe venit.

Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
0 comentarii
Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Atentie contabili!
Noul Cod Fiscal a intrat deja in vigoare!
Cititi si respectati cele mai importante modificari pentru 2015
Descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"

Da, doresc sa descarc GRATUIT cadoul si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton