Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Optiunea de determinare a venitului net in sistem real. Cine are dreptul sa aplice optiunea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, determinarea venitului net, sistem real, inchirierea camerelor, venitul estimat, norma de venit

In ce priveste optiunea de determinare a venitului net in sistem real si renuntarea la optiunea de determinare a venitului net in sistem real, prezentam mai jos informatii complexe aferente posibilitatilor contribuabililor de a aplica procedurile amintite.



Au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, contribuabilii care obtin venituri din:

- activitati independente, impusi in anul 2013 pe baza de norme de venit

- drepturi de proprietate intelectuala, impusi in anul 2013 pe baza cotei forfetare de cheltuieli

- cedarea folosintei bunurilor, impusi anul 2013 pe baza cotei forfetare de cheltuieli

- inchirierea camerelor situate in locuinte pe proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.

optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real.

In acest caz, declaratia privind venitul estimat/norma de venit se depune la organul fiscal competent:

- pana la data de 31 IANUARIE inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent,

- in termen de 15 zile de la inceperea activitatii/producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep activitatea/incep sa realizeze venituri din inchiriere, in cursul anului fiscal.

>>>Pentru veniturile din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala si cedarea folosintei bunurilor, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior.

Revenirea la sistemul anterior se exercita tot prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

>>> Pentru veniturile din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala si cedarea folosintei bunurilor, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior.

Revenirea la sistemul anterior se exercita tot prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

>>> Pentru veniturile din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, optiunea se exercita pentru fiecare an fiscal. In cazul in care contribuabilii incep sa realizeze venituri in cursul anului, dupa data de 31 ianuarie inclusiv, optiunea se exercita pentru anul fiscal in curs.

In cazul in care, contribuabilii, pentru care venitul net a fost determinat in sistem real in anul 2013, nu opteaza pentru stabilirea venitului net pe baza normelor de venit pentru anul 2014 se va mentine regimul de impozitare din anul precedent.

Sursa: Finante Arges


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Optiunea de determinare a venitului net in sistem real. Cine are dreptul sa aplice optiunea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016