Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ordinul ANAF nr. 614/2015 - aprobarea Instructiunilor de utilizare a formularelor declaratiei vamale de import/export in cazul aplicarii procedurii alternative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: ordinul anaf nr614/2015, instructiuni de utilizare, declaratia vamala, import, export, procedura alternativa

Ordinul presedintului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 614/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de utilizare a formularelor declaratiei vamale de import/export in cazul aplicarii procedurii alternative a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 160 din 6 martie 2015.



Avand in vedere prevederile art. 205-220, si art. 787 alin. (2)-(6) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificarile si completarile ulterioare, privind depunerea declaratiilor vamale de import si export pe suport de hartie, in baza prevederilor art. 664 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 707/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
 
Art. 1. - Se aproba Instructiunile de utilizare a formularelor declaratiei vamale de import/export in cazul aplicarii procedurii alternative, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii.
Art. 3. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga art. 73-77 din Normele tehnice de utilizare a Sistemului de control al exportului, aprobat prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.626/2009, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 445 din 29 iunie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu-Stefan Diaconu
 
Bucuresti, 4 martie 2015.
Nr. 614.
 
ANEXA

INSTRUCTIUNI
de utilizare a formularelor declaratiei vamale de import/export in cazul aplicarii procedurii alternative

SECTIUNEA 1
Dispozitii generale

Art. 1. - In situatia in care aplicatiile informatice vamale de declarare a marfurilor la import si la export nu functioneaza, se aplica procedura alternativa utilizand formularele declaratiei vamale mentionate in prezentele instructiuni.

Art. 2. - (1) Utilizarea procedurii alternative si a formularelor utilizate se agreeaza de catre biroul vamal

(2) Declarantul/Reprezentantul este obligat sa informeze in scris biroul vamal in legatura cu orice operatiune de import/export, inregistrata in aplicatie si care nu a primit liber de vama, pentru a carei finalizare se solicita utilizarea procedurii alternative.
Art. 3. - (1) Declaratiile vamale de import/export, intocmite in procedura alternativa se inregistreaza in registrul sumar

(2) Declaratiile vamale de import/export, indiferent de formularele utilizate prevazute la art. 5 lit. a) si b) si art. 6 lit. a) si b), se completeaza potrivit anexei nr. 37 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar si se depun la biroul vamal.
Art. 4. - (1) Orice declaratie de import/export introdusa in aplicatiile informatice, care nu a fost procesata datorita nefunctionarii aplicatiei si pentru care a fost luata decizia de utilizare a procedurii alternative, se invalideaza de biroul vamal imediat ce a fost restabilita functionarea aplicatiei
(2) Declaratiile vamale care au fost intocmite in procedura alternativa si au primit liber de vama sunt preluate in sistemul informatic in maximum 24 de ore de la restabilirea functionarii aplicatiei.

SECTIUNEA a 2-a

Dispozitii speciale la import

Art. 5. - Biroul vamal de import accepta o declaratie vamala de import pe suport hartie, cu conditia ca aceasta sa fie intocmita:

a) prin intermediul documentului administrativ unic tiparit pe hartie speciala, in conformitate cu prevederile Conventiei privind simplificarea formalitatilor in comertul cu marfuri, adoptata la Interlaken la 20 mai 1987, cu modificarile si completarile ulterioare, si a modelului prevazut in anexele nr. 31-34 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei; sau
b) utilizand un formular de declaratie vamala de import tiparit pe hartie obisnuita, cu conditia ca acesta sa cuprinda datele cerute potrivit anexei nr. 37 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei.

SECTIUNEA a 3-a

Dispozitii speciale la export

Art. 6. - Biroul vamal de export accepta o declaratie vamala de export pe suport hartie, cu conditia ca aceasta sa fie intocmita:

a) prin intermediul documentului administrativ unic tiparit pe hartie speciala, in conformitate cu prevederile Conventiei privind simplificarea formalitatilor in comertul cu marfuri, adoptata la Interlaken la 20 mai 1987, cu modificarile si completarile ulterioare, si a modelului prevazut in anexele nr. 31-34 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, la care se adauga documentul de siguranta si securitate care corespunde modelului din anexa nr. 45i si o lista de articole-securitate si siguranta care corespunde modelului din anexa nr. 45j la acelasi regulament; sau
b) prin intermediul documentului administrativ unic de export/securitate care corespunde modelului din anexa nr. 45k si o lista de articole export/securitate care corespunde modelului din anexa nr. 45l la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei.

Art. 7. - La utilizarea procedurii alternative, indiferent de formularul utilizat precizat la art. 6 lit. a) sau b), se aplica cu cerneala rosie stampila "Procedura alternativa ECS", pe toate exemplarele declaratiei vamale de export, in caseta A. Modelul stampilei este prevazut in anexa care face parte integranta din prezentele instructiuni.

Art. 8. - In cazul prevazut la art. 6 lit. a), cand declaratia vamala de export se depune impreuna cu documentul de siguranta si securitate, numarul de inregistrare al declaratiei se inscrie de biroul vamal si pe acest din urma document.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ordinul ANAF nr. 614/2015 - aprobarea Instructiunilor de utilizare a formularelor declaratiei vamale de import/export in cazul aplicarii procedurii alternative":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016