Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Perisabilitati peste limitele maxime admise | Tratament fiscal si inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: perisabilitati, codul fiscal, inregistrari contabile, limitele maxime, hg 831/2004

Analizam situatia in care o societate constata la sfarsitul lunii ca a depasit limitele prevazute de lege pentru perisabilitati astfel: - perisabilitati calculate total = 3.500 lei - perisabilitati admise conform legii = 1.500 lei - depasire = 2.000 lei In norme la pct. 53 alin. (12) in conformitate cu prevederile art. 148 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei.................................... In cazul depasirii limitelor de perisabilitate sau a limitelor privind normele tehnologice ori consumurile proprii, astfel cum sunt prevazute la prima teza, se ajusteaza taxa aferenta depasirii acestora. Vom stabili cum se face aceasta ajustare, precum si care sunt inregistrarile contabile.



Solutia consultantului:

Conform HG 831/2004, perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite dupa cantarire, numarare, masurare si prin alte asemenea procedee si dupa efectuarea compensarilor conform prevederilor legale in vigoare.

Documente justificative: Scoaterea din evidenta a marfurilor deteriorate se poate efectua in urma operatiunii de inventariere. In urma inventarierii marfurilor de catre comisia de inventariere, aceasta constata degradarea acestor  stocurilor.

Perisabilitatile, marfurile expirate si cele depreciate se scad din gestiune in baza unui proces-verbal (de deteriorare) de constatare a starii marfurilor respective.

Tratamentul fiscal: pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal. Marfa deteriorata, depreciata este tratata diferit in functie de limitele maxime stabilite ca  perisabilitate si  daca marfa deteriorata este imputabila sau nu. Porivit Codul fiscal la art. 21 alin. (3), lit d:  Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata: "d) perisabilitatile, in limitele stabilite de organele de specialitate ale administratiei centrale, impreuna cu institutiile de specialitate, cu avizul Ministerului Finantelor Publice;

Din punctul de vedere al TVA, pentru perisabilitatile care se incadreaza in limitele prevazute prin lege, nu se colecteaza TVA, potrivit art. 128 alin. (8) , coroborat cu art 148 alin. (2) lit. c) si pct. 53 alin. (12) din Normele metodologice.  Pentru cheltuielile cu perisabilitatile care depasesc limitele prevazute de lege se colecteaza TVA.

Inregistrarile contabile:

607  "Cheltuieli privind marfurile"  = 371" Marfuri" - costul de achizitie al marfurilor deteriorate            
635 "Cheltuieli cu alte impozite taxe si varsaminte asimilate"  = 4427 "TVA colectata" - cota 24% la costul de achizitie al marfurilor,  deteriorate, degradate     

In acest caz, suma inregistrata pe cheltuiala in contul 607 "Cheltuieli privind marfurile" este nedeductibila la calculul impozitului pe profit intrucat nu se incadreaza in limitele perisabilitatilor admise conform HG 831/2004 .

Totodata, este nedeductibila si suma inregistrata in contul 635 "Cheltuieli cu alte taxe, impozite si varsaminte asimilate".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Perisabilitati peste limitele maxime admise | Tratament fiscal si inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016