Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA cu sediul profesional la adresa locuintei. Cum aplicam impozitul pe cladiri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: pfa, impozit pe cladiri, sediu, codul fiscal, contract comodat

In cazul de mai jos, discutam despre un PFA care are sediul profesional la adresa de domiciliu. La aceeasi adresa locuieste si desfasoara activitate economica. Exista contract de comodat pentru sediul profesional. In contractul de comodat sunt precizate camera si suprafata camerei folosita ca sediu profesional. Daca PFA-ul nu a inregistrat in anul 2015 cheltuieli cu utilitatile, vom vedea cum se calculeaza impozitul pe cladire pentru suprafata aferenta sediului profesional (rezidential sau nerezidential).

Conform ART. 459 din  Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal actualizata de Legea nr. 358 din 31 decembrie 2015, cladirea se incadreaza in categoria cladirilor cu destinatie mixta aflata in proprietatea persoanelor fizice. Pentru  aceste tipuri de cladiri, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential (prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% - 0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii) cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential (prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii stabilite a cladiri).
    
Asadar,  se va datora un impozit pe cladire nerezidentiala doar asupra camerei folosite ca sediu profesional, in vreme ce pentru restul suprafetei de locuit se va datora impozit pe cladire rezidentiala. In cazul in care suprafata pentru activitatea economica este delimitata, pentru stabilirea impozitului nu mai este relevanta deducerea sau nededucerea cheltuielilor cu utilitatile.
    
Un alt aspect de care trebuie sa tineti seama este ca  la data de 31 decembrie 2015, persoana fizica ce detine imobilul are obligatia sa depuna o declaratie privind cladirea pe care o detine pana la data de 31 martie 2016 inclusiv, conform modelului aprobat de ministrul finantelor publice si de ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA cu sediul profesional la adresa locuintei. Cum aplicam impozitul pe cladiri?":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016