Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA presteaza servicii intracomunitare catre clienti din Irlanda. Cum emitem facturile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: pfa, servicii intracomunitare, vies, tva, prestari servicii, factura

O persoana fizica autorizata, inregistrata in scopuri de TVA, presteaza servicii intracomunitare (consultanta juridica) catre un client din Irlanda. Emitem factura cu TVA? Inainte de prestarea serviciului este obligatorie inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari?



Toate aceste situatii in cazul in care clientul este:

- persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA;
- persoana juridica neplatitoare de TVA;
- persoana fizica stabilita in Irlanda.


Persoana fizica autorizata,  va emite facturi fara TVA, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal pentru beneficiari din UE care comunica un cod valid de TVA (persoane impozabile).
De asemnea pentru a presta servicii intracomunitare , persoana fizica autorizata trebuie sa fie inregistrata in Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 158^2 din Codul fiscal,inainte de efectuarea prestarii de servicii catre clientii intracomunitari, prin depunerea Cererii 095 la organul fiscal de care apartine.

Pentru aceste servicii trebuie sa indepliniti urmatoarele obligatii fiscale:
-    emiteti factura in valuta negociata prin contract, la data prestarii serviciului, prin inserarea tuturor informatiilor impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    nu colectati TVA;
-    inscrieti pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania  conform art. 133 alin.(2) din Codul fiscal", mentiune obligatorie in baza prevederilor articolului 155, alin. 19, lit. l) din Codul fiscal;
-    inscrieti codul valid de identificare al partenerului intracomunitar;
-    inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii facturii;
-    evidentiati factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
-    raportati operatiunea prin decontul de TVA la rd. 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal cu reportarea sumei la rd.l 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata";
- raportati operatiunea in declaratia 390 VIES cu cod P;

Decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 se transmit organului fiscal competent din Romania pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care serviciul a fost prestat si facturat. In cazul in care perioada fiscala pentru TVA este trimestrul calendaristic declaratia 300 se depune trimestrial.
In cazul in care clinetii din Irlanda nu comunica un cod valid de TVA, se va intocmi factura cu 24% si se va raporta in decontul de TVA la rd. 9.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA presteaza servicii intracomunitare catre clienti din Irlanda. Cum emitem facturile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016