Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA-urile si liber profesionistii ar putea plati CAS din acest an. Noi majorari la contributia minima de asigurare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, contributii sociale, pfa, oug 44/2008, cas, contribuatia de asigurari, intreprinderile individuale

Legea care reglementeaza bugetul asigurarilor sociale a fost modificata, iar noi reglementari au intrat in vigoare de la inceputul acestui an. Astfel, bugetul asigurarilor sociale pentru 2014, aprobat prin Legea nr. 340/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie, a majorat cu 75 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, ajungand astfel pana la 2.298 lei.


A fost astfel majorata si baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente. Dupa majorarea castigului salarial mediu la 2.298 lei in acest an, venitul declarat la pensii va fi de minimum 804 lei si de cel mult 11.490 lei.

Asigurarea in sistemul public de pensii s-a majorat, astfel ca persoanele fizice asigurate in sistemul public de pensii vor  plati CAS de minim 252 de lei, contributia maxima la CAS in acest an fiind de 3.596 de lei.

In plus, in acest an, noi categorii de persoane ar putea intra la plata contributiilor sociale. In sedinta de Guvern de miercuri, 2 octombrie 2013, a fost aprobat un proiect de LEGE pentru modificarea si completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

La acel moment, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism a publicat in 4 oct. 2013 urmatorul comunicat de presa:

    In Sedinta de Guvern de miercuri, 2 octombrie 2013, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus spre dezbatere Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Demersurile Ministrului Delegat Maria Grapini incearca alinierea la normele europene stipulate de Directiva 2010/41/EU. Aceasta Directiva urmareste atat cresterea economica, cat si realizarea unei coeziuni sociale, reglementand egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.

    Astfel "in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern.

    Avand in vedere participarea lor la activitatile intreprinderii familiale, sotiile/sotii, partenerele/partenerii de viata ale/ai lucratorilor independenti care au acces la un sistem de protectie sociala ar trebui sa aiba la randul lor dreptul de a beneficia de protectie sociala. Statele membre pot prevedea ca aceasta protectie sociala sa fie proportionala cu participarea la activitatile lucratorului independent si/sau cu nivelul contributiei."

    Pana in acest moment aceasta categorie de beneficiari nu era definita in legislatia nationala in vigoare fiind necesara modificarea OUG nr. 44/2008, in sensul includerii intre termenii si expresiile definite de ordonanta a sotiei/sotului colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA-urile si liber profesionistii ar putea plati CAS din acest an. Noi majorari la contributia minima de asigurare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016