Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plafon achizitii intracomunitare de bunuri. Cand e obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 02 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, inregistrare tva, declaratia 390

In randurile de mai jos, vom vedea daca pentru o achizitie intracomunitara de bunuri din alt stat U sub plafonul de 10.000 euro este obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA, cu mentiunea ca bunurile sunt destinate revanzarii pe teritoriul Romaniei.

In conformitate cu prevederile art. 268 alin (4) din Codul Fiscal, achizitiile intracomunitare efectuate de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania daca valoarea lor nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro (echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare este de 34.000 lei).
 
Potrivit art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul Fiscal, nu exista obligatia inregistrarii "speciale" in scopuri de TVA daca valoarea achizitiei intracomunitare nu depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.
 
Pentru achizitia intracomunitara de bunuri realizata, furnizorul va mentiona pe factura cota de TVA din Grecia, deoarece dvs, in calitate de beneficiar, nu detineti un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA la data efectuarii operatiunii.
 
In aceasta situatie, nu aveti nicio obligatie fiscala de plata si declarativa fata de autoritatea fiscala din Romania, deoarece responsabilitatea platii TVA pentru livrarea efectuata ii revine furnizorului din Grecia.
 
Din punct de vedere contabil, valoarea TVA-ului achitat furnizorului se va include in costul de achizitie al bunurilor. De asemenea, nefiind inregistrat in scopuri de TVA, nu va veti putea recupera TVA-ul achitat in Grecia, deoarece de aceasta facilitate pot beneficia doar persoanele inregistrate normal in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul Fiscal.
 
Totusi, aveti in vedere si faptul ca puteti solicita inregistrarea in scopuri de TVA desi nu depasiti plafonul, conform ART. 317 alin. (2), daca estimati ca veti depasi valoarea, veti realiza si alte operatiuni, sau cota de TVA din Romania este una mai favorabila. Optiunea exercitata se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici consecutivi.
 
Pentru a va inregistra special in scopuri de TVA conform art 317, trebuia sa depuneti la organul fiscal Declaratia 091 - "Declaratia de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratia de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii".
 
Dupa inregistrare, veti avea aceleasi obligatii declarative ca si in cazul in care se depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare de bunuri, mai exact trebuie sa depuneti formularul 301 "Decontul special de taxa" si declaratia recapitulativa 390 pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care a luat nastere exigibilitatea taxei pe valoare adaugata.
 
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este acela ca dupa inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform ART. 317, nu puteti comunica acest cod pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate catre alte persoane din Romania, acesta putand fi comunicat doar pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, prestarile de servicii intracomunitare sau achizitiile de servicii intracomunitare. 
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal
 
 
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plafon achizitii intracomunitare de bunuri. Cand e obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016