Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata factura in euro. Aplicam taxarea inversa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: codul fiscal, tva, plati cash, valuta, taxare inversa, factura, servicii transport

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, in ce masura se pot face plati cash in valuta pentru o factura de 2.300 euro reprezentand servicii transport si emisa in valuta de catre o persoana juridica din Romania. De asemenea, vom stabili daca se aplica taxarea inverssa in conditiile in care aceasta nu este purtatoare de TVA, insa persoana juridica emitenta si cea primitoare sunt platitoare de TVA.


Raspuns:
In elaborarea raspunsului referitor la situatia prezentata de dumneavoastra presupunem faptul ca va referiti la facturarea unui serviciu de transport legat in mod direct de exportul de bunuri, un import de bunuri sau un transport extracomunitar de bunuri, prestat de catre o presoana juridica rezidenta, inregistrata in scopuri de TVA, catre o alta persoana juridica rezidenta, inregistrata de asemenea in scopuri de TVA, ce sunt scutite de TVA in Romania, conform art. 143 alin. (1) lit. c) si d) si art. 133 alin. (8) din Codul fiscal.

Aceasta presupunere are la baza emiterea facturii in euro, intre persoane juridice romane si intrebarea referitoare la aplicarea taxarii inverse.

In conformitate cu pct. 72 din HG 44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, pentru facturile emise pe teritoriul national exista posibilitatea  ca acestea sa fie intocmite in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Euopene, dar  la solicitarea organelor de inspectie fiscala trebuie sa fie asigurata traducerea in limba romana.

In acest caz, baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar, daca operatiunea nu este scutita de TVA, suma taxei trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vanzari, baza impozabila va fi convertita in lei, utilizand cursul de schimb  prevazut la art. 139^1 din Codul fiscal, respectiv ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat  de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.

In ce priveste mecanismul taxarii inverse, acesta nu este aplicabil daca operatiunea in cauza reprezinta facturarea unui serviciu de transport legat direct de exportul de bunuri.

Potrivit art. 143 alin. (1) lit. c)  si art. 126 alin. (9) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa cu drept de deducere, "prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului,  altele decat cele prevazute la art. 141, legate direct de exportul de bunuri".

Prin urmare, factura este emisa fara TVA de catre prestatorul de servicii, iar beneficiarul va inregistra de asemenea achizitia serviciului in regim de scutire.

In ce priveste plata facturii in euro, regulamentul BNR nr 6/2012, referitor la platile in valuta intre rezidenti pe teritoriul Romaniei, stabileste categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti. Astfel, pot fi efectuate plati in valuta intre "persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international".

In concluzie, consideram ca dvs puteti efectua acesta plata in valuta pe teritoriul Romaniei si nu aveti obligatia efectuarii taxarii inverse.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata factura in euro. Aplicam taxarea inversa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016