Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata impozit si TVA in cazul unei asociatii. Care sunt conditiile valabile in 2014?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie bunuri, bunuri, impozit, achizitie, venit, cod fiscal, ong, asociatie

Pentru a stabili si clarifica mai multe aspecte referitoare la plata impozitului pe profit si plata TVA-ului, pentru o asociatie, avem urmatoarele date referitoare la veniturile realizate pana la data de 30.06.2014 din urmatoarele activitati:


-731.01 venituri din cotizatii: 400.000 lei

-758.04 venituri din subventii: 38.400 lei

-766 venituri din dobanzi: 3.000 lei

-767 venituri din sconturi obtinute: 7.800 lei

-768 Venituri din sponsorizari: 1.000 lei

Total venituri: 450.200 lei

Total cheltuieli: 178.000 lei

Incepand cu 01.07.2014 asociatia va realiza venituri din activitati de consultanta si management si cheltuieli aferente activitatii de consultanta .

Vom raspunde astfel urmatoarelor intrebari:


1. Incepand cu ce data asociatia va deveni platitoare de impozit pe profit si cum se calculeza acesta?

2. Ce documente trebuie depuse la administratia financiara si la ce termene?

3. La ce cifra de afaceri asociatia devine platitoare de TVA?

4. Pentru un abonament de revista din alt stat membru, asociatia trebuie sa se declare in Registrul Operatorilor Intracomunitari? Se considera acest abonament achizitie de bun intracomunitar?

Conform Normelor Metodologice (pct. 8) si a art. 15 alin. (3)din Codul fiscal organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale si organizatiilor patronale li se aplica urmatoarele reguli cu privire la impozitul pe venit:

    Urmatoarele venituri sunt scutite (prevazute la alin. 2) :

-  cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;
-  contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;
-  taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;
-  veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
-  donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
-  dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite;
-  veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;
-  resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;
- veniturile realizate din actiuni ocazionale precum: evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
- veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;
- veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale.

    Veniturile din alte activitati economice decat cele precizate la lit. a de mai sus sunt scutite in limita sumei de 15.000 euro sau 10% din veniturile de la alin. (2), alegandu-se cea mai mica dintre aceste doua limite.

    Totalul veniturilor scutite rezulta din insumarea veniturilor de lit a. cu cele din alte activitati economice, scutite pana la limita de 15.000 euro sau 10%.

    Veniturile impozabile se determina ca diferenta intre totalul veniturilor organizatiei si totalul veniturilor scutite.

    Pentru determinarea profitului se stabilesc, pe baza de chei corespunzatoare de repartizare, cheltuielile aferente veniturilor impozabile, deductibilitatea acestora urmand a fi clarificata conform dispozitiilor art. 21 din Cod.

    Stabilirea profitului impozabil ca diferenta intre veniturile impozabile de la lit. d. si cheltuielile deductibile stabilite conform literei e.

     Calculul impozitului pe profit prin aplicarea cotei prevazute la art. 17 alin. (1) sau la art. 18 din Codul fiscal, dupa caz, asupra profitului impozabil stabilit la lit. f.

Recomandam sa creati analitice distincte , atat pentru venituri , cat si pentru cheltuieli, cu ajutorul carora sa poata fi identificate veniturile din activitati economice si cheltuielile aferente acestor activitati. In cazul in care exista cheltuieli care sunt efectuate atat pentru activitatea economica, cat si pentru activitatea non profit, repartizarea acestora se va face pe baza unor chei de repartizare.

    Codul de Procedura fiscala stabileste prin art. 77 obligatia contribuabililor de a declara modificarea datelor initiale declarate in termen de 30 zile de la data producerii acestora (30 de zile de la data de 01.07.2014), prin completarea unei declaratii de mentiuni Formular 010 "Declaratiei de inregistrare fiscala/Declarație de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" .

Organizatiile nonprofit au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul prin depunerea Declaratiei 101 „Declaratie privind impozitul pe profit".

    Conform art. 152 din codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire.

Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru stabilirea plafonului de 220.000 lei  este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania (conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere ( prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;

b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.

In consecinta, asociatia se supune acelorasi reguli in materie TVA si va fi obligata sa se inscrie ca platitor TVA in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului de 220.000 lei.
 

Intrucat nu sunteti inregistrat ca platitor TVA si achizitia intracomunitara  nu depaseste plafonul de 10.000 euro in anul in care are loc achizitia intracomunitara nu sunteti obligati sa va inregistrati in Registrul operatorilor intracomunitari pentru aceasta achizitie. (a se vedea art. 153^1 din Codul Fiscal).



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata impozit si TVA in cazul unei asociatii. Care sunt conditiile valabile in 2014?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016