Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii intracomunitare. Cum procedam privind contractul international de reprezentare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, prestari servicii intracomunitare, contract international de reprezentare, vanzare utilaje

Analizam mai jos cazul unei societati romane care a incheiat un contract international de reprezentare pentru vanzare utilaje in tari UE cu un client extern. Obiectul contractului il constituie reprezentarea clientului extern de catre societatea romana pe piata externa, in vanzarea de utilaje, primind in schimb un comision pentru fiecare contract incheiat de clientul extern cu societatile din UE. Vom vedea ce regim TVA se aplica in aceasta situatie si care vor fi obligatiile declarative aferente.



D.p.d.v. al TVA, operatiunea reprezinta pentru societatea romaneasca o prestare intracomunitara de servicii, neimpozabila in Romania daca beneficiarul din Spania ii comunica un cod valid de TVA emis de catre autoritatile fiscale din Spania. Pentru acest serviciu este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) conform careia locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul.

Aceasta regula este cunoscuta sub denumirea B2B "business to business" prin care se recunoaste faptul ca ambii parteneri, respectiv prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile d.p.d.v. al TVA. Practic, locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde are loc "consumul" serviciilor respective, adica la sediul activitatii economice a beneficiarului stabilit pe teritoriul Spaniei.

Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA din Romania, prestatorul din Romania este obligat sa faca dovada ca:
-    beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
-    serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat in alt stat membru decat Romania;
-    serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a beneficiarului.

Dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in Comunitate pentru activitatea sa economica care se desfasoara in afara teritoriului Romaniei rezulta chiar din urmatoarele informatii care se preiau din contractul economic incheiat intre ambele parti participante la tranzactie:

-    adresa sediului activitatii economice si adresa sediului care primeste serviciile;
-    codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatile fiscale din alt stat membru;
-    entitatea care plateste contravaloarea serviciilor;
-    entitatea care suporta costul acestora;
-    natura serviciilor, aspect care permite identificarea sediului pentru care este prestat serviciul.

Prestatorul este obligat sa verifice valabilitatea codului de TVA atribuit beneficiarului sau de catre autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.

Prin natura sa, serviciul se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii.
 
Conform definitiei de la pct. 13 alin. 7) din Codul fiscal, prestarile intracomunitare de servicii sunt acele operatiuni pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. In aceasta categorie se incadreaza doar serviciile pentru care beneficiarul aplica in statul sau de consum al serviciului regimul de taxare inversa.

Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania, firma din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:

-    sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal. Practic, se factureaza valoarea comisionului stabilit pentru fiecare contract incheiat. Factura se emite lunar, pe masura prestarii serviciilor;
-    sa nu colecteze TVA;
-    sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codul fiscal
" sau " "neimpozabil in Romania cf. art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 19, litera l) "l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;".

-    sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
-    sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii.

-    sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal";
-    sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P,

Decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 se transmit organului fiscal competent din Romania pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care serviciul a fost prestat si facturat.


Sursa: PortalContabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii intracomunitare. Cum procedam privind contractul international de reprezentare?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016