Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii pentru beneficiar stabilit pe teritoriul comunitar. Ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: prestari servicii, impozit, leasing, nedeductibil, tva, reparatii, autovehicul, combustibili

Pentru a vedea ce reguli se aplica privind impozitul pe profit si deducerea TVA in cazul unui contract de leasing, vom analiza situatia unei firme care incheie in 2011 un contract de leasing pentru achizitionarea un autoturism (livrat in octombrie 2011), care nu este destinat exclusiv in scopul activitatii economice, fiind stabilite rate fixe de leasing.


In primul rand, vom vedea daca prevederile OUG 125/2011 privind modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu aplicabilitate din 01.01.2012, privind limitarea dreptului de deducere a TVA la 50 % se aplica pentru ratele ramase de achitat.

In al doilea rand, vom identifica implicatiile din punct de vedere al impozitului pe profit.

Intr-adevar, asa cum ati precizat si dvs. prin intrebarea formulata, limitarea dreptului de deducere a TVA se aplica si ratelor de leasing ramase de achitat pana la inchiderea contractului, aspect care rezulta din prevederile pct.   57 al O.U.G. nr. 125 din 27 decembrie 2011 de modificare a art.  145^1 alineatul (1), partea introductiva:

"(1) In cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, se deduce 50% din taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor acestor vehicule si, respectiv, 50% din taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii".

Asa cum se poate constata, limitarea se efectueaza si pentru autoturismele preluate in folosinta in regim de leasing. Prin contractul de leasing are loc punerea unui bun  la dispozitia utilizatorului/locatarului pe o perioada determinata de timp, cu posibilitatea de a opta pentru achizitia acestuia, la valoarea reziduala, la sfarsitul perioadei de leasing.

In situatia in care autoturismul respectiv nu este utilizat "exclusiv" in scopul activitatii economice, dar este utilizat pentru realizarea de venituri impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit si pentru realizarea de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile  d.p.d.v. al TVA, dreptul de deducere pentru cheltuieli si pentru suma TVA aferente se exercita in procent de 50%.  Acest  tratament fiscal  este aplicabil tuturor  sumelor facturate de catre locator in legatura cu un autoturism preluat in regim de leasing financiar, de exemplu:

-    impozite locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectii tehnice periodice, rovinieta,  dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar etc.;
-    bunuri: combustibil,  lubrifianti, piese de schimb,  lubrifianti, consumabile, etc.
-    servicii achizitionate: reparatii, intretinere, etc.

 
La pct.    49^2 din  normele metodologice de aplicare ale art. alin. (4) lit. t) din Codul fiscal
" se regaseste exemplul nr. 1 din care rezulta faptul ca suma TVA aferenta cheltuielilor de exploatare a autoturismului, limitate  la deducere, reintregeste costul de achizitie a bunului sau a serviciului respectiv. In acest caz, limitarea cu 50% d.p.d.v. al impozitului pe profit se efectueaza asupra intregii cheltuieli inregistrate in contabilitate:

"Exemplul 1. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice
    - cheltuielile cu intretinerea si reparatiile (611 = 401): - 2.000 lei,
    - partea de TVA nedeductibila (635 = 4426): 240 lei,
    - baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile:

    2.240 lei (2.000 + 240)
    - valoarea nedeductibila a cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile:
    2.240 x 50% = 1.120 lei".
 
Astfel, suma TVA aferenta ratelor de leasing,  a celorlalte elemente componente si a  cheltuielilor  de exploatare a autoturismului (cu exceptia cheltuielii cu amortizarea),  limitata la deducere cu 50% este nedeductibila si d.p.d.v. al impozitului pe profit asa cum se reglementeaza prin  art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal si punctul  49^2 din normele de aplicare ale acestui articol asa cum au fost modificate prin H.G. nr. 670 din  4 iulie 2012 "…...Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.".
           
Spre deosebire de celelalte cheltuieli de exploatare, trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu se limiteaza cu 50% valoarea lunara a cheltuielii cu amortizarea  autoturismului preluat in leasing financiar inregistrat prin formula contabila 681 = 281 chiar daca autoturismul respectiv nu se incadreaza la exceptii sau daca autoturismul respectiv nu este utilizat "exclusiv" in scopul activitatii economice.

Tratamentul fiscal d.p.d.v. al TVA si al impozitului pe profit pentru  autoturismele   preluate in leasing financiar se regaseste si in  circulara Ministerului Finantelor Publice nr. 420167/07.02.2012. De exemplu, in ceea ce priveste combustibilul, prin  circulara s-a efectuat precizarea  " ….. limitarea deducerii TVA se aplica si pentru combustibilul necesar functionarii vehiculelor de acelasi tip aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile.

Prin urmare limitarea deducerii pentru combustibil se aplica si in cazul vehiculelor care sunt utilizate in cadrul unui contract de leasing, inchiriere, comodat, sau orice alt tip de contract prin care bunul este pus la dispozitia unei persoane impozabile in vederea utilizarii.".


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii pentru beneficiar stabilit pe teritoriul comunitar. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016