Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura integrala pentru restituirea taxei auto. Ce pasi aveti de facut?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 15 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: cerere de restituire, taxa auto, taxa poluare, emisii, timbrul de mediu

Printr-un nou comunicat, persoanele interesate primesc informatii noi referitoare la procedura de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.


Incepand cu data de 12 aprilie 2016 a intrat in vigoare Ordinul nr. 682/1154/2016 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, care a
fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.274/12.04.2016.

# Ce sume se pot restitui

La Capitolul I din Anexa nr.1 din acest act normativ este stabilita procedura pentru restituirea sumelor prevazute la art.12 din O.U.G. nr.9/2013, respectiv:
- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule;
- taxa pe poluare pentru autovehicule;
- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
actualizate cu indicele preturilor de consum, precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale.

# Cine beneficiaza

Contribuabilul care a achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in vigoare la momentul inmatricularii, respectiv pana la 15 martie 2013, data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

# Documente necesare pentru solicitarea restituirii

- cerere de restituire, cu indicarea, in mod obligatoriu, a contului bancar in care urmeaza sa fie restituita suma cuvenita (model anexa nr.2 la ordin);
- actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia, in copie;
- documentul care atesta plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

in situatia in care persoana fizica sau juridica ce solicita restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dupa caz, nu detine documentul care atesta plata, verificarea platii se efectueaza de catre unitatile Trezoreriei Statului, la solicitarea organului fiscal;

- originalul si copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.

ATENTIE!

in cazul autovehiculelor care fac/au facut obiectul contractelor de leasing, cererea de restituire se depune de contribuabilul beneficiar al dreptului de restituire care a dobandit autovehiculul in baza unui contract de leasing, la care anexeaza documentele mentionate mai sus, in copii conforme cu originalul, pe baza propriei declaratii.


# Unde si cum se depune cererea si documentele anexe?

- se depune la registratura organului fiscal competent. Documentele in original se restituie contribuabilului dupa verificarea acestora si certificarea lor "conform cu originalul" pe copiile care raman la organul fiscal competent. sau
- se transmite organului fiscal competent prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Documentele in original, anexate la cerere de contribuabil, se remit acestuia, odata cu comunicarea deciziei de solutionare a cererii privind restituirea sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive.

Prin organ fiscal competent se intelege:

a) in cazul persoanelor juridice si al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere - organul fiscal la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe;

b) in cazul persoanelor fizice - organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal persoana fizica.

# Termen de depunere

Cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2016, respectiv de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.

# Cum se efectueaza restituirea

Termenul de solutionare a cererilor de restituire a sumelor cuvenite contribuabililor, potrivit dispozitiilor legale, este de 45 de zile de la data inregistrarii cererii de restituire la organul fiscal competent.

Sumele aprobate pentru restituire, precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achita catre contribuabil, pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Organul fiscal competent comunica contribuabilului un exemplar din decizia de solutionare a cererii de restituire privind restituirea sumelor prevazute la art.12 din O.U.G. nr. 9/2013, la care anexeaza o copie a graficului transelor anuale aprobate la restituire.

Daca contribuabilul inregistreaza obligatii fiscale restante, sumele solicitate se restituie numai dupa efectuarea compensarii.

Pentru plata fiecarei transe anuale, astfel cum au fost stabilite prin grafic, a sumelor actualizate cu indicele preturilor de consum si a dobanzilor cuvenite contribuabililor, organul fiscal competent, prin compartimentul de specialitate, constata si opereaza eventualele compensari cu obligatii fiscale restante existente in evidenta pe platitor pana la data platii fiecarei transe.

Restituirea sumelor cuvenite contribuabililor se efectueaza prin decontare bancara in contul bancar indicat prin cererea de restituire.

Daca pana la restituirea integrala a sumelor cuvenite contribuabililor intervin schimbari privind datele de identificare ale acestora sau ale contului bancar, mentionate in cerere, contribuabilul are obligatia de a instiinta organul fiscal competent de indata.

Perioada de restituire pentru fiecare transa anuala din grafic este urmatoarea:

# pentru prima transa anuala, perioada de restituire este luna urmatoare datei emiterii deciziei de solutionare a cererii privind restituirea sumelor prevazute la art.12 din O.U.G nr. 9/2013;
# pentru urmatoarele transe anuale perioada de restituire este:

- pentru cererile de restituire depuse in primul semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna aprilie a fiecaruia dintre urmatorii 4 ani;
- pentru cererile de restituire depuse in cel de-al doilea semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna noiembrie a fiecaruia dintre urmatorii 4 ani.

Prin transa anuala se intelege cota-parte de 20% din taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Organul fiscal competent va realiza, pana la data platii fiecarei transe anuale, actualizarea sumelor stabilite prin grafic cu indicele preturilor de consum, precum si calcularea dobanzilor cuvenite contribuabilului.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura integrala pentru restituirea taxei auto. Ce pasi aveti de facut?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016