Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Produse perisabile distruse sau vandute cu pret redus. Ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: produse perisabile, stoc, produse, obligatii, ajustare taxa, livrare de bunuri

In randurile de mai jos, analizam cazul unei societati care are in stoc produse alimentare cu termen de valabilitate depasit. Pentru a le scoate din evidenta, s-a procedat la inventarierea acestora, s-a obtinut avizul directiei sanitar-veterinare si au fost date spre distrugere unei firme specializate.


Avand in vedere ca respectiva marfa nu este imputabila niciunui angajat, iar societatea face dovada ca a distrus-o, stabilim daca scoaterea din gestiune poate fi asimilata unei livrari de bunuri, in sensul TVA-ului.

De asemenea, pentru produsele care nu sunt expirate, avand in vedere ca acestea sunt amenintate de o alterare rapida datorata apropierii depasirii termenului de valabilitate, se va stabili daca acestea pot fi vandute sub costul de achizitie.

Totodata, urmeaza sa vedem daca se poate efectua promovarea acelor produse in online, precum si care vor fi implicatiile contabile si fiscale pentru situatia prezentate.

    Pentru stocul de produse alimentare distrus:

-    cheltuielile vor fi deductibile numai in limita perisabilitatii admise de lege pentru fiecare sortiment in parte (conform art. 21, alin. (3), litera d) din Codul fiscal    ); limitele de perisabilitate sunt reglementate in  HG 831/2004
-    cheltuielile neimputabile care depasesc limita de perisabilitate admisa si TVA aferenta acestora dupa ajustare sunt nedeductibile conform art. 21, alin. (4), litera c).

Dpv al TVA, conform punctului 53, alin. (10) din Normele metodologice de aplicare a art. 148 din Codul fiscal: "(10)In sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:

(...)
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz in care nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;
(...)
f) perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege;"
 

Deci veti ajusta TVA pentru valoarea ce depaseste perisabilitatile legale.
Scoaterea din gestiune a marfurilor distruse : 607 = 371 (sau, daca nu sunt marfuri, 6XX = 3XX)
Ajustarea TVA pentru valoarea ce depaseste limita admisa de perisabilitati : 635 = 4427.

    Conform OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata :

"Art. 17 Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) -c), e)-i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare. "

Art. 16 Prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege:
a) vanzari de lichidare;
b) vanzari de soldare;
c) vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
(...)
e) vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
f) vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
g) vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
h) vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
 i) vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.
"In OG 99/2000 veti gasi procedura pentru vanzarile de la art. 16 – modul de publicitate, avizele de obtinut, etc. – in functie de ce fel de vanzare cu reducere decideti sa faceti.

Promovarea oricaror produse online este permisa indiferent de faptul ca se vand cu pret redus sau intreg.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Produse perisabile distruse sau vandute cu pret redus. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016