Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Provizioane pentru clienti in faliment. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: provizioane, clienti, deductibilitate, creanta, sume, cod fiscal, faliment

In randurile urmatoare, sunt oferite solutii pentru cazul in care la data de 31.10.2014 avem urmatoarea situatie: -un client neincasat din 2010 pentru care s-a primit notificare de intrare in faliment


-un client neincasat din 2010 despre care spcietatea afla ca a intrat in faliment fara sa aiba o notificare

Pentru niciunul dintre ei nu au fost constituite provizioane pentru creantele neincasate pana in prezent. Vom vedea daca pentru acesti clienti se pot inregistra in prezent provizioane, care este procentul deductibil in cazul unui raspuns afirmativ (30% sau 100%), precum si ce monografie contabila se va intocmi.

La momentul in care ati luat cunostinta de starea de faliment in care se afla clientii a caror datorie nu a fost prescrisa constituiti provizioane care vor fi deductibile 100% conform art. 22, alin. (1), litera j) din Codul fiscal:

"j) provizioanele constituite in limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.”
Pentru clientul pentru care nu ati primit notificare veti solicita de la lichidatorul sau administratorul sau judiciar sau de la Tribunal  o copie a Hotararii judecatoresti care atesta deschiderea falimentului.
 
Monografia contabila de constituire a provizioanelor este:

6814 = 491   pentru valoarea creantei (inclusiv TVA)
Creantele au fost incluse in veniturile dvs. impozabile la momentul inregistrarii facturii de vanzare :
4111 =   %
              7XX
              4427
Provizioanele pentru deprecierea creantelor clienti sunt deductibile in procent de 30% atunci cand se constata probabilitatea neincasarii lor, dar asupra clientului respectiv nu s-a declarat procedura de deschidere a falimentului (art. 22, alin. (1), litera c)).
 
Constituirea provizionului deductibil 100% nu este conditionata de constituirea unui provizion anterior deductibil 30% si care este majorat la deschiderea falimentului.

Faptul ca nu ati constituit pana acum provizioane pentru acesti clienti inseamna fie ca probabilitatea de recuperare era de 100% , fie ati incalcat principiul prudentei si nu ati reflectat in contabilitate creantele la valoarea lor probabila de incasat. Dar acest lucru nu va impiedica sa constituiti provizionul acum.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Provizioane pentru clienti in faliment. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016