Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Raport european cu privire la falsificarea bunurilor si incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: autoritati vamale, comisia europeana, drepturile de proprietate intelectuala

Autoritatile vamale din UE au retinut, in 2013, aproape 36 de milioane de articole suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI), potrivit raportului anual al Comisiei privind actiunile vamale pentru protejarea DPI. Desi aceasta cifra este mai mica decat cifrele din anii anteriori, valoarea bunurilor interceptate reprezinta totusi mai mult de 760 de milioane de euro. Raportul furnizeaza, de asemenea, date statistice privind tipul, provenienta si metoda de transport pentru produsele contrafacute retinute la frontierele externe ale UE.



Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare, vama, statistica, audit si lupta antifrauda , a declarat: "Prin inovare si creativitate, Europa creeaza valoare. Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala este importanta nu doar pentru sanatatea si siguranta consumatorilor europeni, ci si pentru sustinerea cresterii economice si crearea de locuri de munca in UE. Cifrele din raportul de astazi arata ca procesul de contrafacere afecteaza toate produsele si ca autoritatile vamale sunt eficiente in interceptarea falsurilor."
    
    
Articolele de imbracaminte (12% din totalitatea articolelor retinute) si medicamentele (10%) se numara printre principalele categorii de marfuri retinute. Coletele postale si de curierat au reprezentat, in 2013, aproximativ 70% dintre interventiile vamale, 19% dintre retineri avand loc in legatura cu traficul postal de medicamente. Aproximativ 90% din totalul bunurilor retinute in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor actiuni in justitie pentru stabilirea incalcarii. China continua sa fie principala sursa de produse contrafacute; din totalul produselor retinute, 66% provin din China, iar 13% din Hong Kong. Alte tari insa au fost sursa principala pentru anumite categorii de produse, de exemplu Turcia pentru parfumuri si produse cosmetice, iar Egiptul pentru produsele alimentare.
    
    
Istoricul dosarului

Astfel cum se subliniaza in Strategia UE 2020, protectia DPI reprezinta una dintre pietrele de temelie ale economiei UE si un factor determinant pentru cresterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea si ocuparea fortei de munca. Asigurarea respectarii efective a DPI este, de asemenea, esentiala pentru sanatate si siguranta, deoarece anumite produse contrafacute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru intretinere corporala si jucariile pentru copii), care sunt fabricate intr-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenintare serioasa la adresa cetatenilor.
    
    

Autoritatile vamale din UE joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste oprirea intrarii pe teritoriul UE a produselor cu privire la care exista suspiciunea ca ar incalca drepturile de proprietate intelectuala. incepand cu anul 2000, Comisia publica un raport anual privind activitatile vamale in ceea ce priveste protejarea drepturilor de proprietate intelectuala. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de catre administratiile vamale nationale, constituie o contributie importanta la analiza incalcarii DPI in Uniune realizata de autoritatile vamale si de institutii ale UE precum Observatorul European al incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala.
    
    
In luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala la vama (a se vedea MEMO/11/332 si MEMO/13/527). Acesta intareste normele de care dispun autoritatile vamale pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuala.
    
La 10 decembrie 2012, Consiliul de Ministri al UE a adoptat Planul de actiune vamala al UE de combatere a incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala pentru anii 2013-2017 (a se vedea MEMO/12/967). Obiectivele strategice ale acestui plan de actiune sunt urmatoarele:
    
-    punerea in aplicare si monitorizarea cu eficacitate a noii legislatii UE privind asigurarea de catre autoritatile vamale a respectarii DPI;
-    combaterea comertului cu marfuri care incalca DPI in intregul lant international de aprovizionare;
-    abordarea principalelor tendinte in comertul cu marfuri care incalca DPI;
-    consolidarea cooperarii cu Observatorul European al incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala si cu autoritatile de aplicare a legii.

Sursa: Comisia Europeana

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Raport european cu privire la falsificarea bunurilor si incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016