Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Rectificare declaratia 390. Cum procedam cu taxarea inversa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, rambursare tva, taxare inversa, declaratia 390, codul de procedura fiscala

Vom analiza mai jos situatia in care s-a depus un decont cu optiune de rambursare a TVA. Societatea constata ulterior ca mai multe facturi de prestari servicii intracomunitare nu au fost declarate in 390, iar programul de contabilitate nu a generat nota contabila de taxare inversa.


Se va stabili astfel cum se va proceda in ce priveste taxarea inversa, in afara de rectificativele la declaratia 390 care vor fi depuse inainte de de inceperea controlului. In plus, vom vedea si ce sanctiuni exista pentru neinregistrarea taxarii inverse.

Solutia consultantului:

Sanctiuni se aplica numai in ceea ce priveste omisiunea raportarii fiscale a operatiunilor intracomunitare prin declaratia cod 390 VIES. Contraventia este reglementata prin art. 219^1 " Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative" din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala alin. (1) lit. a) si b)  "Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative

 (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:

 a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Codul fiscal;
 b) depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete."

De aceea este recomandabil sa transmiteti electronic declaratiile rectificative astfel incat, la data constatarii omisiunii organul de inspectie fiscala sa va aplice sanctiunea doar pentru contraventia de la alin. (1) lit. b) reglementata prin art. 219^1 alin. (2) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei.
 
Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu se pot stabili diferente suplimentare de plata TVA in situatia in care nu s-a aplicat regimul de taxare inversa. Diferente suplimentare de plata se stabilesc numai in situatia in care persoana impozabila nu are drept de deducere a sumei TVA deductibile inregistrate prin formula contabila 4426 = 4427, caz in care, organul de inspectie fiscala este indreptatit sa anuleze dreptul de deducere a TVA.

In acest sens, am in vedere prevederile pct. 46 alin. (5) din normele de aplicare ale art. 146 din Codul fiscal "Pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii pentru care persoana impozabila, care este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, este obligata la plata taxei prin mecanismul taxarii inverse conform art. 151, art. 150 alin. (2) - (6) si art. 157 alin. (4) din Codul fiscal, nu poate fi anulat dreptul de deducere a taxei in situatia in care obligatiile prevazute la art. 157 alin. (2) sau, dupa caz, la art. 157 alin. (5) din Codul fiscal nu au fost indeplinite, dar achizitiile sunt destinate operatiunilor cu drept de deducere conform art. 145 - 147 din Codul fiscal si persoana respectiva detine un document care corespunde cerintelor prevazute la art. 146 din Codul fiscal.

In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in cauzele conexate C-95/07 si C-96/07.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la alin. (6) lit. a), b) si c) de la pct. 46 din normele de aplicare ale art. 146 prin care se reglementeaza procedura urmata de catre organul de inspectie fiscala in cadrul unei verificari privind TVA prin care se constata ca nu s-au indeplinit obligatiile referitoare la impozitarea unei A.I.C. sau A.I.S. Astfel, daca A.I.C. sau A.I.S. sunt destinate realizarii de operatiuni cu drept de deducere organul de inspectie fiscala intocmeste o dispozitie de masuri prin care dispune corectarea bazei de impozitare a TVA si suma TVA datorata prin aplicarea regimului de taxare inversa. In acest caz, sunt aplicabile prevederile lit. a) de la pct. 46 alin. (6) .

Conform prevederilor de la lit. b) si c) de la pct. 46 alin. (6), diferente suplimentare de plata TVA se stabilesc numai daca dreptul de deducere se exercita pe baza de pro rata sau A.I.C. nu este destinata realizarii de operatiuni care dau drept de deducere. Iata textul de lege care trebuie respectat de catre organele de inspectie fiscala:

" (6) In situatia in care organele fiscale competente, cu ocazia verificarilor efectuate, constata ca nu s-au indeplinit obligatiile prevazute la art. 157 alin. (2) sau, dupa caz, la art. 157 alin. (5) din Codul fiscal, vor proceda astfel:

 a) daca achizitiile de bunuri si servicii prevazute la alin. (5) sunt destinate exclusiv realizarii de operatiuni care dau drept de deducere, dispun aplicarea prevederilor art. 157 alin. (2) sau, dupa caz, ale art. 157 alin. (5) din Codul fiscal in perioada fiscala in care s-a finalizat inspectia fiscala;

 b) daca achizitiile de bunuri si servicii prevazute la alin. (5) sunt destinate realizarii de operatiuni care sunt supuse pro rata, vor calcula diferenta dintre taxa colectata si taxa dedusa potrivit pro rata aplicabila la data efectuarii operatiunii. In cazul in care inspectia fiscala are loc in cursul anului fiscal in care operatiunea a avut loc, pentru determinarea diferentei prevazute se va avea in vedere pro rata provizorie aplicata. Daca inspectia fiscala are loc intr-un alt an fiscal decat cel in care a avut loc operatiunea, pentru determinarea diferentei prevazute se va avea in vedere pro rata definitiva calculata pentru anul in care a avut loc operatiunea. Diferentele astfel stabilite vor fi achitate sau, dupa caz, compensate, in conformitate cu normele procedurale in vigoare;

 c) daca achizitiile de bunuri si servicii prevazute la alin. (5) sunt destinate realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, vor stabili taxa datorata bugetului de stat, care va fi achitata sau, dupa caz, compensata, in conformitate cu normele procedurale in vigoare."



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Rectificare declaratia 390. Cum procedam cu taxarea inversa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016