Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reducerea TVA ar putea influenta pozitiv puterea de cumparare a familiilor cu venituri mici si medii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: reducerea tva, venituri, preturile, alimente, venituri mici, pensionari

In urma masurii de reducere a TVA-ului la 9% la produsele alimentare, ar putea creste puterea de cumparare a familiilor cu venituri mici si medii cu pana la 15%.


La inceputul saptamanii, acest procent de crestere a fost anuntat de ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, la postul de televiziune Romania TV, potrivit Agerpres.

"Pentru familiile cu venituri foarte mari avem o estimare a cresterii puterii de cumparare de 4%, în schimb pentru familiile cu venituri mici si medii avem o crestere de pana la 15% a puterii de cumparare", a declarat Rovana Plumb, citata de Agerpres.

Cu toate acestea, trebuie retinut ca magazinele nu sunt obligate sa scada preturile, astfel ca aceasta reducere poate fi ori nesemnificativa, ori de-a dreptul inexistenta.

Potrivit acesteia, la o familie de pensionari, care au pensie sociala minima de 400 lei, se face o economie lunara de 90 lei.

"Nu este mult, dar este o economie, reprezinta ceva. Pot cumpara mai multe bomboane pentru copii, de exemplu, ca tot e ziua lor astazi", a mai afirmat ministrul Muncii.

Evident, este putin probabil ca aceasta economie sa se si intample, fara sa mai vorbim de suma destul de mare dintr-o pensie extrem de mica.

Va reamintim, pe aceasta cale, ca taxa pe valoare adaugata (TVA) s-a redus de la 1 iunie de la 24% la 9% pentru toate categoriile de produse alimentare.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, citate de Agerpres, aceasta se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne si organe comestibile, pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, cu exceptia pestilor ornamentali vii, lapte si produse lactate, oua de pasari, miere naturala, alte produse comestibile de origine animala, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De TVA 9% vor beneficia si zaharurile si produsele zaharoase, cacao si preparatele din cacao, preparatele pe baza de cereale, de faina sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, bauturile de otet, reziduurile si deseurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume rasini si alte seve si extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizata ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice si organice care sunt utilizate ca ingrediente.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reducerea TVA ar putea influenta pozitiv puterea de cumparare a familiilor cu venituri mici si medii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016