Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturari catre persoane neimpozabile din afara UE. Cum declaram in Declaratia 394?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: refacturare tva, declaratia 394, inregistrari contabile, decont tva

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, cum procedam in situatia in care se primesc facturi emise de firme platitoare de TVA si care se vor factura la o persoana fizica din USA. Stabilim daca inregistrarea de la furnizor este corecta: % = 401 .analitic 461 si 4426 deductibila, precum si daca refacturarea se face cu TVA. Totodata, vom vedea ce regim comporta aceasta factura in declaratia 300, daca se declara in D394 si daca firma mai are alte obligatii la emiterea acestei facturi?

Potrivit punctului 432 din OMFP 1802/2014, sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori.
 
Refacturarea cheltuielilor este reglementata prin  normele de aplicare ale art. 286 Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii sin Legea 227/2015 privind Codul fiscal,  la pct. 30 alin. (5) unde se mentioneaza ca se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
- persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
 
Astfel, la refacturare, societatea aplica structura de comisionar, caz in care primeste facturi emise pe numele sau si emite facturi pe numele persoanei fizice. 

In aceasta calitate, societatea isi poate exercita dreptul de deducere deoarece, prin refacturare, realizeaza operatiuni taxabile.  

La refacturare, prin  aplicarea structurii de comisionar,  exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de refacturare, fiind aplicabil regimul fiscal al operatiunilor refacturate in ceea ce priveste locul prestarii, cotele si scutirile prestarii refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.
 
Platile in contul altei persoane se pot inregistra in contul 461 pana in momentul decontarii.
Primirea facturilor pe numele dumneavoastra dar in contul persoanei fizice:
% = 401
461
4426
 
Refacturarea cheltuielilor catre B
4111 = %
461
4427
 
In concluzie, nu se considera venit refacturarea de cheltuieli. Presupunand ca nu exista un export de bunuri, sau locul serviciilor refacturate persoanelor fizice nu este in SUA, atunci factura reprezentand cheltuieli refacturate se intocmeste cu tva.
 
In cartusul D al declaratiei 394 se declara facturile emise catre persoane fizice romane/straine. In decontul de tva se vor declara operatiunile normal, la rubricile corespunzatoare cotelor de tva din facturile primite sau emise.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu -  Expert Contabil
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturari catre persoane neimpozabile din afara UE. Cum declaram in Declaratia 394?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]