Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim microintreprinderi 2017. Noi prevederi legale anuntate de ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 17 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: regim microintreprinderi 2017, impozitul pe venit microintreprindere, microintreprinderi 2017, anaf

In materialul urmator va punem la dispozitie toate informatiile utile privind regimul microintreprinderilor in 2017. Retineti ca in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 16 din data de 06.01.2017 a fost publicata OUG 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel, potrivit actului normativ anterior mentionat, incepand cu data de 1 februarie  2017, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc urmatoarele conditii: 

• au realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea activitatilor prevazute la art. 48 alin. (6), respectiv:   
 -  activitati in domeniul bancar;
 - activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;    
   - activitati in domeniul jocurilor de noroc;
- desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.

• au realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
• au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro (fata de 100.000 euro conform prevederilor legale in vigoare la data de 31.12.2016). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
• capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
• nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile, respectiv de 4,5411 lei/euro la data de 31.12.2016.

Modificarea conditiei referitoare la nivelul veniturilor realizate (de la 100.000 euro la 500.000 euro) au ca si consecinta faptul ca, societatile comerciale care au realizat la 31.12.2016 peste 100.000 euro dar nu au depasit 500.000 euro, sunt obligate sa achite impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 1 februarie 2016.

Totodata, aceste persoane juridice au obligatia de a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 25 februarie 2017 inclusiv,  prin depunerea "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", formular 010.

Totodata, pana la data de 25 februarie 2017 se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 - 31 ianuarie 2017, rezultatul fiscal ajustandu-se corespunzator acestei perioade fiscale.  


Pentru anul 2017, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
 - 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
- 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati
.  

O persoana juridica romana care este nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, exceptand situatia in care, la data inregistrarii in registrul comertului, capitalul social al acesteia este detinut de stat sau unitatile administrativ-teritoriale sau  intentioneaza sa desfasoare activitati in domeniul bancar,  asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, jocurilor de noroc, activitatilor de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.  

Totodata, de la data de 1 ianuarie 2017 au intrat in vigoare prevederile  Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, potrivit carora persoanele juridice romane nou-infiintate care, la data inregistrarii in registrul comertului, au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei  pot  opta pentru plata impozitului pe profit, aceasta optiune fiind definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social de la data inregistrarii, pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. in cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica va plati impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei.

Microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita. Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza pentru aplicarea Titlului II „Impozitul pe profit" , se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.  

In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica va fi obligata la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei,  Reamintim facilitatea conform careia, microintreprinderile care achizitioneaza case de marcat, au posibilitatea sa deduca valoarea de achizitie a acestora din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.   
 

Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Neamt

 

Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim microintreprinderi 2017. Noi prevederi legale anuntate de ANAF":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016