Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA aplicabil vanzarilor de cartele telefonice prepaid

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: cartele prepaid, bon fiscal, tva, exigibilitatea tva, servicii telefonie, faptul generator

In functie de modalitatea de comercializare a cartelelor se pot distinge urmatoarele situatii:


1.    Operatorul de telefonie comercializeaza cartelele direct catre utilizatori

Din punct de vedere al TVA, vanzarea unei cartele telefonice prepaid/reincarcarea cu credit a cartelei care poate fi utilizata numai pentru servicii de telefonie, de catre operatorul de telefonie, direct catre utilizatori, reprezinta o prestare de servicii de telecomunicatii cu titlu oneros.

Pentru aceasta operatiune faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la momentul vanzarii cartelelor, conform prevederilor art. 134 indice 2 alin. (1) din Codul fiscal.
Operatorul de servicii de telefonie va elibera clientilor bon fiscal cu TVA de 24%, emis in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, iar la solicitarea acestora le a elibera si factura, in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal.

2.    Operatorul de telefonie comercializeaza cartelele prin intermediul unor distribuitori care actioneaza in nume propriu.

 In aceasta situatie, in conformitate cu prevederile art. 129 alin. (2) din Codul fiscal distribuitorii care actioneaza in nume propriu, dar in contul operatorului de telefonie se considera ca au primit si au prestat ei insasi serviciile respective.

Faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la momentul comercializarii cartelelor, atat pentru vanzarea cartelelor de catre operatorul de telefonie catre distribuitori, cat si pentru comercializarea cartelelor de catre distribuitori catre utilizatori.

Operatorul de telefonie va factura serviciile de telefonie catre distribuitori pentru cartelele vandute, iar distribuitorii vor emite catre utilizatori bonuri fiscale/facturi, dupa caz.

3.    Operatorul de telefonie vinde cartelele prin intermediul unor distribuitori care actioneaza in numele si in contul operatorului de telefonie (mandatari)

In aceasta situatie operatorul de telefonie nu va emite facturi catre distribuitori pentru cartelele predate acestuia, intrucat distribuitorul nu actioneaza in nume propriu in aceste operatiuni din punct de vedere al TVA. Operatorul de telefonie este persoana impozabila obligata la colectarea taxei pe valoare adaugata si la emiterea de documente catre utilizatorii cartelelor telefonice.

Autor: Irina Dumitrescu
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA aplicabil vanzarilor de cartele telefonice prepaid":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016