Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regularizare TVA dupa inregistrarea in scopuri de TVA. Cum procedam la emiterea facturii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, regularizare tva, inregistrarea in scopuri de tva, platitoare de tva, avans, factura proforma

Prin cele ce urmeaza, analizam situatia unei firme nou-infiintate care opteaza pentru a deveni platitoare de TVA. Pana in momentul inregistrarii in scopuri de TVA, s-a incasat o suma reprezentand avans in baza unei facturi proforme si s-a emis in momentul incasarii o factura fara TVA reprezentand avans.



Factura finala se va emite dupa momentul inregistrarii in scopuri de TVA al societatii. Vom stabili astfel cum trebuie procedat in ceea ce priveste emiterea facturii finale, respectiv stornarea avansului si daca se va emite o factura cu doua pozitii, din care intr-una se va reflecta stornarea avansului fara TVA, iar in cealalta valoarea lucrarii cu TVA.

De asemenea, vom vedea ce particularitati sunt in ceea ce priveste intocmirea decontului de TVA.

Potrivit prevederilor art. 134 alin. (5) din Codul fiscal, in cazul schimbarii regimului de impozitare se va proceda la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii pentru cazurile prevazute la art. 134^2 alin. (2) lit. a), numai daca factura este emisa pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, si la art. 134^2 alin. (2) lit. b), daca a fost incasat un avans pentru valoarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, mai putin in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare pentru care se aplica regulile stabilite la art. 134^2 alin. (7).

Prevederile acestui alineat nu se aplica pentru micile intreprinderi prevazute la art. 152, care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153, pentru facturile emise inainte de trecerea la regimul de taxare.

Prevederea de mai sus indica faptul ca in cazul dvs. nu se efectueaza regularizare pentru sumele facturate anterior deveniri platitor de TVA. Practic, dupa ce deveniti platitor de TVA avansul respectiv se storneaza si se emite factura pentru operatiunea respectiva, dar TVA se va colecta doar pentru diferenta dintre valoarea operatiunii si avans. Cota parte din valoarea operatiunii corespondenta avansului va ramane cu regim de scutire de TVA aferenta intreprinderilor mici.

In decontul de TVA partea operatiunii care se factureaza cu TVA se va declara la randul 9 iar partea corespondenta avansului nu ar trebui raportata intrucat este atribuibila perioadei anterioare inregistrarii in scopuri de TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regularizare TVA dupa inregistrarea in scopuri de TVA. Cum procedam la emiterea facturii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016