Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Restituire impumut societate. Ce reguli se aplica privind plafonul pentru plati in numerar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: restituire imprumut, legea 70/2015, plata cheltuieli, plafon plati, prevederi, trezorerie, plafon, numerar

1. Ce suma in numerar se poate ridica de la banca intr-o zi pentru plata cheltuieli curente? 2. Restituirile imprumut societate pentru contractele incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii 70/2015 se incadreaza in total plafon plati intr-o zi de 10.000,00 lei?



Legea 70/2015 privind intarirea disciplinei financiare nu prevede o limita pentru ridicarile de numerar de la banca. Cu toate acestea, este posibil ca banca sa solicite documente justificative sau declaratie pe proprie raspundere intrucat art. 11 din Legea nr. 70/2015 prevede ca:

(1)Se interzice persoanelor prevazute la art. 1 alin. (2) sa elibereze persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 8 sume in numerar peste plafonul stabilit la art. 3 alin. (1) lit. c) (5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi), pe fiecare persoana si tranzactie, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 5.

(2)Este interzisa persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 8 fragmentarea solicitarilor de eliberare de numerar care conduce la depasirea plafonului prevazut la art. 3 alin. (1) lit. c).
Astfel, daca societatea preconizeaza un necesar de 35.000 lei (de exemplu: 10.000 lei pentru plata a 2 furnizori; 5.000 lei pentru plata unor cheltuieli de deplasare si 20.000 lei pentru plata unor amenzi sau impozite) atunci societatea poate ridica aceasta suma de la banca cu conditia ca banca la care are deschis contul sa nu aiba propriile plafoane de ridicare numerar.

In consecinta, pentru plata unor cheltuieli curente limita este de 10.000 lei/zi conform art. 11 din Legea 70/2015. Este posibil ca Normele Metodologice pentru aplicarea acestei legi sa vina cu precizari suplimentare.
 
Conform art. 16 alin. 2 din Legea 70/2015, prevederile cap. I ( referitoare la plafonarea incasarilor si platilor in numerar) nu se aplica contractelor incheiate anterior intrarii in vigoare a legii, respectiv contractelor de imprumut incheiate inainte de data de 8 mai 2015. Insa, pentru a aplica prevederile acestui articol, trebuie sa tineti seama de clauzele contractuale. Daca, de exemplu, in contract sunt prevazute clauze conform carora "restituirea imprumutului se efectueaza in limita plafonului de casa disponibil" sau "restituirea imprumutului se efectueaza integral in numerar in termen de 3 zile de la simpla solicitare a imprumutatorului" atunci se pot efectua plati in numerar catre imprumutator peste limita de 10.000 lei/zi.

In consecinta, pentru a putea aplica prevederile art. 16 trebuie sa exiset un contract scris intre parti, contract care sa contina clauze specifice cu privire la modalitatea de restituire a imprumutului.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu, expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Restituire impumut societate. Ce reguli se aplica privind plafonul pentru plati in numerar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016