Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Retrageri in numerar. Cum procedeaza o intreprindere individuala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Dec. 2015
Tags: retrageri numerar, intreprindere individuala, legea 70/2015, operatiuni de incasari

In randurile de mai jos, discutam despre titularul unei Intreprinderi Individuale cu activitate in domenul agricol infiintata in septembrie 2014, platitoare de TVA, forma de calcul impozit "norma pe venit". Intreprinderea individuala are in proprietate 350 ha pamant arabil. In ce conditii titularul poate retrage diponibil din conturile bancare deschise? Firma are incasari din vanzare cereale si prestari servicii?


Titularul intreprinderii individuale poate dispune in orice moment de banii existenti in conturile bancare ale intreprinderii indviduale, cu respectarea Legii 70/2015.

PFA-urile,  Intreprinderile individuale nu au regimul unei persoane juridice la  care asociatii pot dispune de dividende numai dupa aprobarea situatiilor financiare anuale si numai in cazul in care se obtine profit.

In ceea ce priveste retragerea de disponibil in numerar din contul bancar al intreprinderii individuale  pentru desfasurarea activitatii (plati furnziori de bunuri si servicii, restituiri finantari, etc.), titularul intreprinderii individuale  poate retrage numerar in limta unui plafon de 10.000 lei/zi, conform art . 11din Legea 70/2015:

Art. 11.
(1) Se interzice persoanelor prevazute la art. 1 alin. (2) sa elibereze persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 8 sume in numerar peste plafonul stabilit la art. 3 alin. (1) lit. c), pe fiecare persoana si tranzactie, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 5.
(2) Este interzisa persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 8 fragmentarea solicitarilor de eliberare de numerar care conduce la depasirea plafonului prevazut la art. 3 alin. (1) lit. c).

(3) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) pot transfera sume din contul lor in contul persoanelor fizice, in baza documentelor justificative legale prezentate de platitori.

Plafonul stabilit la art.3 aln. Lit c:

Art. 3.
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:

c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;"

Operatiunile prevazute la art.5 sunt urmatoarele:

"Art. 5.
Plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), pentru urmatoarele operatiuni:

a) depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei, inclusiv in automatele de incasari in numerar;
b) plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens;

c) plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului;

d) retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice, altele decat cele prevazute la art. 4 alin. (4);"

 Art. 4 alin.4 din Legea 70/2015, prevede ca:

"4) Operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei."
 
De altfel, consideram ca  titularul unei intreprinderi individuale poate sa retraga sume in scop personal – practic sa dispuna de venitul net realizat care i se cuvine– peste plafonul de 10000 lei /zi (si nu in scopul activitatii), incadrandu-ne asadar in acest caz la art 5 lit d din Legea 70/2015 mai sus redat – alte operatiune de plati efectuate catre persoane fizice – altele decat cele prevazute la art.4 alin.4.

Pentru scopul personal, pentru a dispune practic de venitul net din activitatea desfasurata,  va recomandam sa efectuati un transfer din contul bancar al intreprinderii individuale in contul personal al titularului acestuia si de acolo puteti retrage numerar. Asa cum se prevede la art11 alin.3 – banca poate solicita documente justificative.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Retrageri in numerar. Cum procedeaza o intreprindere individuala?":
Rating:

Nota: 4.56 din 5 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016