Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Retur marfa. Cu ce cota de TVA emitem factura de retur catre client?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: cota tva, retur marfa, baza de impozitare, furnizorul, factura, retur, curs valutar

In cazul urmator, societatea a livrat produse alimentare catre un client in data de 31.05.2015, in valoarea totala de 1.240 RON, din care 240 RON reprezentand TVA de 24%. In data de 10.06.2015 clientul returneaza produsele.



Cu ce cota de TVA se va emite factura de retur catre client, 24% cota la care a fost facuta livrarea initiala sau 9% cota in vigoare la momentul returului?

Practic, urmare a retururilor efectuate, are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA aferenta bunurilor livrate anterior, caz in care sunt aplicabile prevederile art. 138 lit. b) din Codul fiscal: "Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii: ….b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;".

In acest caz, furnizorul trebuie sa emita o factura, cu semnul minus, atat pentru baza de impozitare cat si pentru TVA colectata.
 
In cazul retururilor efectuate dupa data de 31.05.2015 pentru care furnizorul intocmeste facturi cu semnul minus, se aplica cota TVA in vigoare la data livrarii bunurilor ca fapt generator, fara a se aplica cota in vigoare la data ajustarii bazei de impozitare ca efect al returului. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 140 alin. (3) din Codul fiscal prin care se reglementeaza in mod expres urmatorul aspect "Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 134^2 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei."
 
Art. 134^2 alin. (2) lit. a) si b) se refera la:

- lit. a): facturile emise inainte de data la care intervine faptul generator (livrarea efectiva a bunurilor)
- lit. b): facturile emise la incasarea avansurilor.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la alin. (9) al art. 134^2 "In cazul evenimentelor mentionate la art. 138, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.".

Astfel, factura se emite cu data returului, de exemplu 10.06.2015, prin aplicarea cotei de 24%, in vigoare la data livrarii bunurilor care se returneaza.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Retur marfa. Cu ce cota de TVA emitem factura de retur catre client?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016